Faiz, bankalar inat ettiği için mi düşmüyor?

Önce Merkez Bankası tarafından haftalık olarak derlenen ve yine Merkez Bankası tarafından ay ortalaması bazına getirilerek de açıklanan oranları aktaralım. Son söyleneceği de en başta söyleyelim: Faiz...

Önce Merkez Bankası tarafından haftalık olarak derlenen ve yine Merkez Bankası tarafından ay ortalaması bazına getirilerek de açıklanan oranları aktaralım. Son söyleneceği de en başta söyleyelim: Faiz oranlarında tüm telkinlere rağmen bir gerileme olmadığı gibi artış yaşanıyor.

Geçen yılın aralık ayı ortalamasından bu yılın 4 Ağustos gününe kadar olan yedi ayı aşkın zaman diliminde oluşan oranlar gösteriyor ki hem mevduat faizinde artış var, hem kredi faizinde.

TL cinsi mevduatın geçen yılın sonunda yüzde 9.6 olan faizi 4 Ağustos itibariyle yüzde 11.9'a çıktı. Bu sürede 2.3 puanlık bir artış oldu. Hemen belirtelim, söz konusu oranlar tüm vadelerin ortalamasını gösteriyor.

Mevduattaki bu oranlar, tüm bankaların ortalamasına işaret ediyor. Kimi bankaların bu ortalamanın çok üstünde faiz uyguladıkları da sır değil.

Bankalar mevduata uygulayacakları faiz oranını istedikleri gibi belirlemekte serbestler. Ama tavan oran da Merkez Bankası'na bildiriliyor. Bu tavan oran, bankalara anlık hareket serbestisi sağlıyor. Hem zaten anlık para ihtiyacı dikkate alındığında Merkez Bankası'ndan borçlanmak çok daha ucuz. Çünkü mevduatta tavan faiz oranları uzun süre uygulanabilir olmaktan çok uzak.

Bir bankanın ya da birkaç bankanın 2 Ağustos itibariyle Merkez Bankası'na bildirmiş oldukları "azami faiz oranı" TL mevduat için yüzde 20, dolar ve euro cinsi mevduat için yüzde 10 düzeyinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar