Enflasyondan iyi haber de var, 2018 tek haneli ve yatay seyredecek

Yazımız ekindeki grafiğin dikkatle incelenmesini önererek başlayalım. Grafikteki oranlar, yıllık TÜFE gerçekleşmesini ya da tahminini gösteriyor.Mavi renkli düz çizgi, 2016 yılı gerçekleşmesine...

Yazımız ekindeki grafiğin dikkatle incelenmesini önererek başlayalım. Grafikteki oranlar, yıllık TÜFE gerçekleşmesini ya da tahminini gösteriyor.

Mavi renkli düz çizgi, 2016 yılı gerçekleşmesine işaret ediyor.

Bu yılla ilgili iki çizgi var. Birisi yılın ilk iki aylık oranı belli olduktan sonra mart ayında yaptığımız tahmin. Kırmızıyla izleyeceğiniz kesik kesik olan çizgi bu. 2017'ye ilişkin diğer çizgi ise açık yeşil ve bu çizgiyi eylül gerçekleşmesi belli olduktan sonra oluşturduk. Artık dokuz aylık gerçekleşme belli, son üç ay ise kesik kesik çizgiden oluşuyor ve tahmini gösteriyor.

Mart ayında yaptığımız tahminle gerçekleşmenin birbirine ne kadar yakın gittiğine dikkatinizi çekmek isteriz. Bu durum, tahminde kullandığımız yöntemin doğruluğunu ortaya koyuyor.

Tahminimizi nasıl yapmakta olduğumuzu da kısaca aktaralım. TÜİK, yeni seri TÜFE hesaplamasını 2003 yılını baz alarak yapıyor. Biz de TÜFE'deki aylık endeksleri dikkate almak suretiyle 2003'ten bu yana olan dönemlerin aylık ortalama artışlarını buluyor ve bu oranları tahmin yapacağımız yıla uyguluyor, bu şekilde elde ettiğimiz endeks değerlerini de bir önceki yılla kıyaslıyoruz.

Peki bu yöntem bize 2018'de yıllık TÜFE'nin nasıl seyredeceğini söylüyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar