Enflasyon yıl sonuna kadar nasıl seyredecek?

"...Üstüme vazife değil ama Merkez Bankası'nın yerinde olsam sıkı duruşumu gevşetmekte acele etmez; enflasyonda kalıcı ve inandırıcı bir düşüş gerçekleşmesini beklerdim."Bu satırlar, sevgili...

"...Üstüme vazife değil ama Merkez Bankası'nın yerinde olsam sıkı duruşumu gevşetmekte acele etmez; enflasyonda kalıcı ve inandırıcı bir düşüş gerçekleşmesini beklerdim."

Bu satırlar, sevgili dostum Fatih Özatay'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısıyla ilgili olarak Dünya'nın dünkü sayısında yer alan yazısından.

"Enflasyonda kalıcı ve inandırıcı bir düşüş..." Fatih Hocam belli ki enflasyonda haziranda daha belirgin olmak üzere son iki ayda ortaya çıkan gerilemeyi fazla abartıp bu oranlara göre hareket edilmesinin hata olabileceği görüşünde. O yüzden biraz temkinli davranılması gerektiğini ifade ediyor.

Bir eski Merkez Bankacı olarak Fatih Özatay'ın yazdıklarını dikkate almak gerek. Ama bu konuda Merkez Bankası ne düşünür, onu bilemeyiz tabii ki.

Biz konuya, "acaba enflasyonda kalıcı ve inandırıcı bir düşüş" sağlamak ne ölçüde mümkün olur, diye yaklaşmak istedik.

Öncelikle altını çizmek durumunda olduğumuz bazı gerçekler var. Türkiye, enflasyon konusunda neredeyse hiçbir yıl öngördüğü düzeyde kalamamış. Bırakınız yıllık programda yazılan oranları yakalamayı, yıl içinde revize edilen tahminler bile aşılmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar