Ekonomi beklentilerde coştu gidiyor, darısı gerçekleşmeye...

İlk olarak tüketici güven endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası’nın ortak çalışması gösterdi ki tüketici güveni ocak ayında aralık ayına göre tam yüzde...

İlk olarak tüketici güven endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası’nın ortak çalışması gösterdi ki tüketici güveni ocak ayında aralık ayına göre tam yüzde 11.1 artmış. Bu oran, 15 yıllık dönemde tüketici güven endeksinin ikinci en yüksek artışıydı.
Dört güven endeksinin ocak ayındaki gerçekleşmesini de dün öğrendik. Önce TÜİK’in açıklaması geldi. Buna göre ocak ayında hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 5.6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 6.7 artış göstermişti.

Bu endekslerin aralık ayında nasıl değişim gösterdiğini de hatırlatalım. Aralık ayında hizmet sektörü güven endeksi yüzde 3.5, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1 gerilemiş, perakende ticaret sektörü güven endeksinde ise yalnızca yüzde 0.7 artış olmuştu.

Yani bu güven endekslerinin aralık ayındaki kötü performanstan sıyrılıp ocakta belirgin biçimde olumlu seyre döndükleri çok açık olarak gözlenebiliyor.

Günün son açıklaması Merkez Bankası’ndan geldi. Merkez Bankası’nın hesapladığı reel kesim güven endeksi ocak ayında aralık ayına göre 5 puan artarak 103.3’ten 108.3’e çıktı. Reel kesim endeksindeki değişim bu endeksin yapısı gereği yüzde ile değil puan ile ifade ediliyor.

Alt endekslerdeki hareket

Biraz detaya inelim, dikkat çekici oranlar var çünkü. Örneğin hizmet sektörü güven endeksi... Son üç aydaki iş durumunun nasıl olduğuna ilişkin alt endekste aralık ayında yüzde 5.2 gerileme olmuş. Aynı endeks ocak ayında yüzde 8.5 artmış. Aralık ayında yüzde 4.7 azalan hizmetlere olan taleple ilgili alt endeks, ocakta yüzde 9.8 artış göstermiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar