Dövizi biz mi yükselttik, yabancılar mı, işte yanıtı

Ekonomideki olumsuz gelişmeler için “kara” tanımlaması kullanılır ya, son dönemin “kara günü” de 10 Ağustos Cuma oldu. Dolar serbest piyasada bir ara 6 lirayı aştı, bankalararası piyasada 60 kuruşa...

Ekonomideki olumsuz gelişmeler için “kara” tanımlaması kullanılır ya, son dönemin “kara günü” de 10 Ağustos Cuma oldu. Dolar serbest piyasada bir ara 6 lirayı aştı, bankalararası piyasada 60 kuruşa yakın artışla 6 liraya yakın bir düzeyde oluştu. 13 Ağustos’ta artış daha da hızlandı ve serbest piyasada 7 lira aşıldı, bankalararası piyasadaki ortalama ise 6.88 oldu.

İşte o günlerden beri sürekli olarak dövizi yabancıların artırdığı, Türkiye ekonomisine operasyon yapılmak istendiği dile getirildi. “Dövizinizi bozdurun” çağrısı yapıldı sürekli olarak, şov peşindeki kimi kuruluşlar “niye aldıklarını bir türlü açıklayamadıkları dövizi” yüksek fiyattan satarak hem kar ettiler, hem sözüm ona “milli” olduklarını gösterdiler.

Ama can alıcı soru ortada duruyordu; dövizi kim yükseltmekteydi. Yanıtı resmi verilerde buluyoruz yine...

Kuru yükselten Türk şirketleri

Bu veriler pek hoşa gitmeyecek, ama kaynak Merkez Bankası ve açıklanan veriler de resmi veriler.

Merkez Bankası bankaların TL karşılığı gerçekleştirdikleri spot döviz işlemlerinin hacmini “yurtiçi müşteriler” ve “yurtdışı banka, kuruluş ve müşteriler” bazında açıklıyor. Bu konuya 20 Ağustos’ta köşemizde yer vermiş ve söz konusu verilerin 8 Ağustos’a kadar olduğunu, dövizde kıyametin koptuğu 10 Ağustos ve sonrasına ait verileri görmek için biraz beklememiz gerektiğini yazmıştık. İşte o veriler artık belli. Özetleyerek aktaralım neler olmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar