Büyümemiz hızlandı hızlanmaya ama gelebildiğimiz yer de önemli

lk çeyrekte tüm tahminleri geride bırakarak yüzde 5 büyüdük. Bu oran, son dönemde ekonomiyi canlandırmak adına atılan bir dizi adımın sonucu sayılır. Bu adımların gelecekte ekonomiyi sıkıntıya...

lk çeyrekte tüm tahminleri geride bırakarak yüzde 5 büyüdük. Bu oran, son dönemde ekonomiyi canlandırmak adına atılan bir dizi adımın sonucu sayılır. Bu adımların gelecekte ekonomiyi sıkıntıya sokabileceği uyarıları da yapılıyor. Mümkündür, çünkü değirmeni biraz taşıma suyla döndürmeye çalışıyoruz, şimdilik döndürüyoruz da. Gelecekte işler sarpa sarabilir, büyüme başka yerlerden sıkıntı yaratabilir, örneğin enflasyon daha da artabilir. Bunlar, apayrı bir tartışma konuları.

Yüzde 5 büyümenin ekonomiye hiç zarar vermeyecek adımlarla sağlandığını varsayalım. Bu yılın tümündeki büyümenin de yüzde 5'i bulduğunu düşünelim.

Düşünmemiz, üstünde kafa yormamız gereken başka gerçekler var. Ne mi onlar; dün TÜİK tarafından açıklanan Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) kaynaklı bir takım veriler...

Daha çok yol almamız gerek!

Son yıllarda Avrupa'nın, hatta dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasındayız, doğru. Ama bu büyüme hızıyla bile Avrupa'da ilk sıraları paylaşan ülkelere değil yetişmek, yaklaşmak bile mümkün değil. Gelin verilerle konuşalım:

Eurostat, satın alma gücü paritesi bazında kişi başına geliri hesaplıyor ve 28 AB ülkesinin ortalamasını 100 kabul ederek ülkeleri buna göre sıralıyor. İşte AB ortalamasında 100 olan satın alma gücü paritesi, Türkiye'de 62. Bir başka ifadeyle AB ortalamasından yüzde 38 daha aşağıda bulunuyoruz. Daha genel bir yaklaşımla söylersek, 28 AB üyesi ülkede ortalama 3 olan satın alma gücü paritesine göre kişi başına gelir, bizde 2'nin çok az da olsa altında kalıyor.

Avrupa'da satınalma gücü paritesine göre kişi başına gelirde bizden daha yoksul yalnızca sekiz ülke var. Bu ülkeler Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Arnavutluk.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 364 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 465 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar