Büyümede tüm tahminleri bir kenara atın, üçüncü çeyrekte çift hane geliyor

Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) artışı ilk çeyrekte önce yüzde 5 olarak açıklanmıştı, sonra bu oran yüzde 5.2'ye revize edildi, ikinci çeyrek artışı da yüzde 5.1 düzeyinde...

Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) artışı ilk çeyrekte önce yüzde 5 olarak açıklanmıştı, sonra bu oran yüzde 5.2'ye revize edildi, ikinci çeyrek artışı da yüzde 5.1 düzeyinde gerçekleşti. Daha ikinci çeyrek oranı belli değilken Türkiye'nin üçüncü çeyrekte çok hızlı büyüyeceği dile getiriliyor, söz konusu çeyrekte yüzde 7.5 dolayında bir büyüme oranına erişileceğinden söz ediliyordu. Bu tahminlerin dayanağı kuşku yok ki 15 Temmuz dolayısıyla Türkiye'nin geçen yılın üçüncü çeyreğinde revizeler sonrasında yüzde 0.8'e indirilmiş de olsa küçülmesiydi.

İlk iki çeyrek verileri belli olunca üçüncü çeyrek için tahmin yapmak kuşkusuz daha kolay hale geldi. Verilerin bilinmesi anlamında yılın yarısını geride bıraktık. Üçüncü çeyreğin de son iki haftasına girdik. Bu üç aylık dönemin iki buçuk ayı geride kalmış durumda.

Şimdi merak edilen, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte ne kadar büyüyeceği...

Büyüme hızımız sık sık dile getirildiği gibi üçüncü çeyrekte yüzde 7'ler düzeyine erişecek mi, yoksa ilk iki çeyrekte olduğu gibi yüzde 5'lerde mi kalacak?

Çok iddialı bir oran dile getirdiğimizin farkındayız. Yaptığımız hesaplamalar GSYH'nin üçüncü çeyrekte geçen yıla göre çift haneli büyüyeceğinin işaretlerini veriyor.

Oranı daha da somutlaştıralım. Üçüncü çeyrekteki GSYH, geçen yıla göre yüzde 10 ile yüzde 12 arasında bir artış gösterebilir. Artış oranının yüzde 12'ye daha yakın gerçekleşmesi olasılığının daha ağır bastığını da söyleyelim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar