Büyümede son çeyrek sıfır dolayında ya da negatif olabilir

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyüdükten sonra ikinci çeyrek de yüzde 5.2'lik oranla geride kaldı. Hemen belirtelim, ilk çeyrek büyümesi ilk açıklamada yüzde 7.4 olarak...

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyüdükten sonra ikinci çeyrek de yüzde 5.2'lik oranla geride kaldı. Hemen belirtelim, ilk çeyrek büyümesi ilk açıklamada yüzde 7.4 olarak duyurulmuştu, küçük bir revizyonla bu kez yüzde 7.3 düzeyinde ilan edildi.

GSYH'de yılın ilk yarısında sağlanan büyüme yüzde 6.2 oldu. Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrek sonu itibarıyla son bir yılda ise önceki bir yıla göre yüzde 7.8 oranında büyüdü.

Haziran sonu itibarıyla yıllık bazda hala yüzde 7.8'lik büyümeden söz edebilmek çok önemli tabii ki. Ama büyüme verileri biraz geriden gelen, yaşanmış bitmiş dönemin verileri. Biz bugün iki buçuk ay öncesinin verilerinden söz ediyoruz. Ve biliyoruz ki bu iki buçuk ayda Türkiye'de çok şey değişti, değişmeye de devam ediyor.

Dolayısıyla yılın geride kalan ilk yarısındaki büyüme oranını önemseyelim, son bir yılı önemseyelim; ama artık daha çok içinde bulunduğumuz üçüncü çeyreğe ve önümüzdeki son çeyreğe odaklanalım.

Geçmişe bak, bu yılı gör!

Ekonomiyle doğrudan hiç ilgisi olmasa da 15 Temmuz gibi bir darbe girişimi GSYH büyüklüğüne olumsuz anlamda çok etki eder, etti de nitekim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar