Bu kadar getiriye bu kadar tasarruf gayet normal!

Türkiye'de tasarruf oranı düşük mü, düşük... Türkiye bu tasarruf oranını artırmak istiyor mu, istiyor... Peki tasarrufların artırılması için bir şeyler yapılıyor, çaba...

Türkiye'de tasarruf oranı düşük mü, düşük... Türkiye bu tasarruf oranını artırmak istiyor mu, istiyor... Peki tasarrufların artırılması için bir şeyler yapılıyor, çaba gösteriliyor mu, işte o aşamada durum biraz karışık.

Tam bir buçuk yıl önce, 10 Ekim 2014 tarihinde bu konuyu "Bu getiriye bu kadar tasarruf çok bile" başlığıyla ele almıştık. Zaman zaman tasarrufların getirisine yine değindik elbette. Ama bir kez daha toplulaştırılmış oranlara yer vermek istedik.

Merkez Bankası ile Türkiye İstatistik Kurumu verilerini harman ettik, biz de bir şeyler kattık ve ortaya ilginç bir tablo çıkıverdi.

Önce hanehalkı yatırım tercihlerinin nasıl oluştuğunu hatırlayalım. Vatandaş finansal tasarruflarının yüzde 50 kadarını TL mevduatta, yüzde 35 kadarını yabancı para mevduatta, yüzde 5'ini hisse senedinde, kalanını da diğer yatırım araçlarında tutuyor.

Bu dağılıma bakan, zanneder ki vatandaş Türk parası cinsinden tuttuğu mevduatta enflasyonun çok üstünde önemli bir kazanç elde ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar