Baktık Kalkınma Bakanlığı oralı bile değil, OVP revizyonunu biz yaptık!

Türkiye İstatistik Kurumu GSYH serisini geçen yıl aralık ayında değiştirdi. Geçen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin veriler, 2009 yılı baz alınarak hesaplanan yeni yöntemle...

Türkiye İstatistik Kurumu GSYH serisini geçen yıl aralık ayında değiştirdi. Geçen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin veriler, 2009 yılı baz alınarak hesaplanan yeni yöntemle açıklandı. Tabii ki geçen yılın son çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğinde de yeni seri kullanıldı, bundan sonraki dönemlerde de kullanılacağı gibi.

Yeni GSYH serisinde baz yılının 2009 olarak alınması ve ölçme yöntemindeki değişiklikler bir dizi tartışma yaratmadı değil. Bu, konunun başka bir boyutu. Zaten bizim bugün üstünde durmak istediğimiz, GSYH'nin nasıl hesaplandığı ve bunun doğru olup olmadığı değil.

Biz, Türkiye'nin resmen kullanmak durumunda olduğu yeni seri GSYH'yi, orta vadeli programı hazırlayan Kalkınma Bakanlığı'nın hala dikkate almamış olması üstünde durmak istiyoruz.

2017-2019 yıllarını kapsayan orta vadeli program, geçen yılın ekim ayında açıklandı. Biliniyor ki orta vadeli programlar hep bir önceki yılın ekim ayında açıklanır zaten.

Orta vadeli programların, aslında tüm ekonominin bel kemiğini oluşturan büyüklük, GSYH. Şimdi GSYH büyüklüğü temelden değişiyor, Türkiye İstatistik Kurumu bu veriyle ilgili yepyeni bir seriye geçiyor, ama bakıyorsunuz Kalkınma Bakanlığı bu değişikliği görmezden geliyor.

Tabii ki konu tek başına GSYH'yi değiştirmek değil. GSYH'yi değiştirdiğiniz zaman, buna bağlı bir dizi büyüklük de değişmek durumunda. Ama bu temel göstergeyi göz ardı ettiniz mi, tüm OVP'yi de bir anlamda pek geçerliliği olmayan bir metin ve tablo haline getirmiş oluyorsunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar