The İçli Köfte’nin zaferi

Karar Gazetesi Yazarı Akif Beki'nin bugünkü (13.10.2022)''The İçli Köfte’nin zaferi'' başlıklı yazısı.

Pestijli restoran rehberi Michelin, artık Türkiye’de. İstanbul, 38. destinasyon olarak Michelin listesine eklendi. Ve ilk Michelin İstanbul Rehberi açıklandı.

Seçkide, 53 restoran yer alıyor. 4 restorana birer Michelin Yıldızı verilirken, şef Fatih Tutak’ın “Turk”üne 2 yıldız takıldı. Az başarı değil, göz alıcı.

Restoranlardan biri Yeşil Yıldız’la, 10’u ise uygun fiyat ve yüksek lezzet dengesi üzerinden Bib Gourmand’la ödüllendirildi.

Listenin tamamına baktım, hiç gitmediklerim var. Ama gittiklerimin bendeki reytinginden çıkarabiliyorum, hepsi orada olmayı hak ediyordur.

Seraf Restaurant listede olmasa inancım, sarsılabilirdi bakın. Ancak bingo, o da orada parlıyor!
Özellikle “The İçli Köfte”si mutlaka yenilmeli diye yazıyor. Ki puanlayanların, ağızlarının tadını ne kadar bildiğine delalettir.

Annemin içli köftesinden sonraki en iyisi, Seraf’ta yenir. Doğruya doğru.

Soğan dolması, keşkeği, lahmacunu da rahatlıkla dereceye girer; başa yarışırlar. Hangisi birinci gelir, kestirmek zor. Şöyle söyleyeyim; biriyle damağınızı çatlatsanız, diğerinin hatırı kalıyor.

Hem de öyle tadımlık Michelin porsiyonuyla değil, doyurucu tabaklarda. Michelin, bu porsiyonlarına rağmen Seraf’ı önererek kendini dahi aştı, nasıl beğenip de seçti hayret!

Yılda birkaç ancak düşürebiliyorum yolumu, her gün gittiğimi sanmayın. Fakat istemediğimden değil.

Michelin müfettişlerinin de not ettiği üzere Seraf, şehir merkezinin dışında, Mahmutbey’de. Geleneksel Anadolu lezzetlerinin ta kalbinde olduğunu, artık dünyaya kanıtlamış olabilir. Yine de yeri, sapa kalıyor. Umarım, tez zamanda Vadi İstanbul’daki mekanını açar.

Kurucusu Doğan Yıldırım’ın hayali, daha doğrusu hedefiydi. Yöresel lezzetleri, yöresinden toplanmış malzemelerle pişirip modern ve özgün bir yorumla sunacaktı. Anadolu mutfağında markalaşacak, parmakla gösterilecekti. Damak ve estetik zevkini tutturdu, dediğini yaptı. Tam da bu sebeple artık Michelin Rehberi’nde tavsiye ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Boş ama hoş bir eğitim modeli 02 Mayıs 2024 | 54 Okunma Devletin dinine ne oldu? 01 Mayıs 2024 | 676 Okunma Büyüklenme rüyasından uyanamayanlar 30 Nisan 2024 | 897 Okunma AK Parti’nin kıvrak zekâlı abilerle imtihanı 27 Nisan 2024 | 2.023 Okunma Bahçeli yaptı yine yapacağını 26 Nisan 2024 | 3.310 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar