Mübadilin Kayığı’yla yüzleşme

Karar Gazetesi Yazarı Akif Beki'nin bugünkü (05.11.2022)''Mübadilin Kayığı’yla yüzleşme'' başlıklı yazısı.

Sahnede belediye korosu, Ege'nin iki yakasından şarkılar söylüyor. Bu yakadan oraya, oradan buraya yer değiştiren mübadillerin ortak repertuvarı.

Sanatçı dostum Ahmet Güneştekin'in yüzleşme sergilerinden en genişi, İzmir Kültür Park'ta açıldı. Gavur Mahallesi adıyla.

Diyarbakır Sur'daki Hafıza Odası sergisinin açılışında çekilen bir halay, günlerce şimşekleri üstüne çekmişti. Halaya duranlar arasında Ertuğrul Özkök de olduğu için...

Hafıza Odası, ziyaretçi rekorları kırdı. Halkın ilgisi muazzamdı. "Acılarımızın üstünde tepindiriyor" gibi absürt gerekçeler, uyandırdığı ilgi ve merakı durdurmadı. Aksine, iki uçtan gelen sözlü ve fiili saldırılar, ters tepti.

Özkök, piste fırlayıp zeybek oynamadığı için mi, bilmem. İzmir'deki mübadele sergisi, şimşekler çaktıran provokasyonlarla başlamadı.

"Mübadelenin acı hatıralarını deşerek geçmişin travmatik duygularını canlandırıyor" diye suçlayan, "nereden çıktı şimdi bu yüzleşme" yaygarası basan hani!

Tepkilere, saldırılara hedef gösteren kışkırtıcılar, yoktu bu kez ortada.

Bavula sığdırılarak değiş-tokuş edilen hayatların varisleri adına, 'acılarımız istismar ediliyor' gibi zorlama itirazlar yöneltilmedi.

Sergiyi, Güneştekin Vakfıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi birlikte düzenliyor. Başkan Tunç Soyer; zamanlı, yerinde ve İzmir'e yakışan bir iş yaptıklarından gayet emindi, heyecanını yaşıyor.


Soyer, Kültür Park'taki açılışın ardından davetlilere, tarihi Havagazı Fabrikası'nda şahane bir akşam yemeği verdi.

Mübadillerin şarkıları, işte orada seslendirildi. Takas edilen hayatların çok dilli, özellikle Türkçe ve Yunanca müşterek duyguları...

İstanbul'dan sosyetik sanatseverler, medyatik simalar gelmişti yine.

İş ve cemiyet hayatından zeytinci Haluk-Fulya Nayman, eğitimci Fatih-Esra Öztürk, gastronomici Tarık-Arzu Kayar, turizmci Ozan-Bahar Şer, meşhur Elif Dürüst, doktor Melih-Gediz Us, ulaşım endüstricisi Vedat Özçelik, çok yönlü Erol Özmandıracı, modacı Kağan Gökalp, mimar Haldun Kilit...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Boş ama hoş bir eğitim modeli 02 Mayıs 2024 | 644 Okunma Devletin dinine ne oldu? 01 Mayıs 2024 | 686 Okunma Büyüklenme rüyasından uyanamayanlar 30 Nisan 2024 | 899 Okunma AK Parti’nin kıvrak zekâlı abilerle imtihanı 27 Nisan 2024 | 2.040 Okunma Bahçeli yaptı yine yapacağını 26 Nisan 2024 | 3.326 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar