Haksız tutuklayanın yanına bırakanla bırakmayan bir mi!

Karar Gazetesi Yazarı Akif Beki'nin bugünkü (01.02.2022)'' Haksız tutuklayanın yanına bırakanla bırakmayan bir mi!'' başlıklı yazısı.

Balyoz ve Ergenekon davalarında yıllarca tutuklu yargılanıp beraat edenlere bir bir tazminat kararları çıkıyordu.

16 Aralık 2016'da, Hürriyet'te şu başlıkla yazmıştım:

"Parasını tutuklayandan alın bari".

Sonra "Hakim ve savcının yanına kaldıkça", "Görevi kötüye kullanan yanmadıkça", "Kavala'nın tazminatını kim ödeyecek peki" gibi başlıklarla kaç kere daha sordum burada.

Mahkemeler, tazminat paralarının yasal faizi ile Hazine'den alınarak haksız tutukluluk mağdurlarına ödenmesini emrediyor.

Para devletten yani sizin, benim cebimizden alınıyor.

Dava; Adalet Bakanlığı’na açılıyor, cezaya ise hepimiz çarptırılıyoruz. Haksız, hukuksuz kararlara ortakmışız gibi.

Tazminatların, haksız karar verenlere ödetilmesini dört gözle bekleyenlerdendim.

Ceza, hakim ve savcıya döndürülmedikçe hukuksuzluğu önlemek mümkün mü?

Haksız tutuklama mağdurlarının tazminat talebini, 5271 Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141. maddesi düzenliyor. Tazminat davaları, ancak devlet aleyhine açılabilir diye.

Devlet, tazminatı ödüyor ama görevini kötüye kullanma hallerinde güya hakim ve savcılara bir yıl içinde rücu etmek şartıyla.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa neyi değiştirir? 25 Nisan 2024 | 23 Okunma Türkiye Yüzyılı THY yöneticilerine güzelmiş 24 Nisan 2024 | 1.329 Okunma Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor? 22 Nisan 2024 | 161 Okunma Yemek yerine kazığı kimden yiyoruz? 20 Nisan 2024 | 2.174 Okunma Enflasyonun düşeceğine millet niye inansın? 19 Nisan 2024 | 922 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar