Yine Falaşaların isyanı

İsrail’de son günlerde Falaşalardan yani zenci yahudilerden olan Solomon Tekah adında 19 yaşında bir gencin görevli olmayan bir polis tarafından öldürülmesi sebebiyle gösteriler düzenleniyor. Gösterilerde yüz...

İsrail’de son günlerde Falaşalardan yani zenci yahudilerden olan Solomon Tekah adında 19 yaşında bir gencin görevli olmayan bir polis tarafından öldürülmesi sebebiyle gösteriler düzenleniyor. Gösterilerde yüz civarında polisin yaralandığı, en az 160 göstericinin de gözaltına alındığı haberlerde dile getirildi. Göstericiler muhtelif şehirlerde ana caddeleri kapatarak trafiğin ciddi şekilde aksamasına neden oldular. Aynı zamanda birçok polis aracı da göstericiler tarafından yakıldı. 

İsrail başbakanı Netanyahu, Falaşa kesimden olan yahudi gencin öldürülmesinden büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi ancak göstericilerden de yolları kapatmamalarını istedi. Fakat polisin zenci yahudiyi öldürmesinin tamamen keyfi bir şekilde olduğu olayların gelişmesinden anlaşılıyor. O yüzden Netanyahu’nun üzüntüsünü dile getirmesi ve göstericilere yaptığı çağrılar çok etkili olmadı. 

Çünkü bu olay siyonist işgal yönetiminin ve onun elemanlarının zenci yahudilere yönelik ırkçı politikasının ilk yansıması değil. 1996’da aslen Habeşistan kökenli olan bu yahudilerden alınan kanların imha edildiğinin kamuoyuna yansıması üzerine de büyük olaylar yaşanmıştı. Tepkiler üzerine işgal yönetimi bu yahudilerin Etyopya ve Somali bölgesinden taşındığını, o bölgede de AIDS oranının yüksek olduğunu ve siyahi yahudilerin kanlarının bu yüzden imha edildiğini ileri sürerek kendini temize çıkarmaya çalıştı. İşin gerçeğinde onların kanlarının imha edilmesinin gerçek sebebi onlara yönelik ayrımcı ve ırkçı politikaydı. 

Ancak bu tür olaylar tepkilerin patlamasına ve iyice meydanlara taşmasına neden olan olaylardır. Normalde İsrail işgal rejimi ve beyaz yahudiler zenci yahudilere yani Falaşalara yönelik sürekli ırkçı bir politika izlemektedir ve bu yüzden tepki de her zaman mevcuttur. 

Yahudilik sadece bir din değil aynı zamanda bir ırktır. Dolayısıyla hâlen yürürlükte olan yahudi ilkelerine göre bir kimsenin yahudi olabilmesi için en azından annesinin yahudi soyundan gelmesi gerekir. Yahudilerin annelerinin ve atalarının ise beyaz olduğu dolayısıyla Falaşaların soy olarak yahudi kökenli olmamaları gerektiği söylenmektedir. O yüzden onlara karşı renklerinden dolayı değil yahudi soyuna mensup olmaları konusundaki şüpheden dolayı ırkçı bir politika izlenmektedir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 215 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar