Sudan’da ordunun müdahalesi

Sudan’da, muhalefetin Ömer El-Beşir yönetimine karşı kitlesel eylemleri ve gösterileri organize etmeye başladığı dönemlerde ordunun üst düzey yetkilileri yönetime destek verdiklerini açık bir dille ifade...

Sudan’da, muhalefetin Ömer El-Beşir yönetimine karşı kitlesel eylemleri ve gösterileri organize etmeye başladığı dönemlerde ordunun üst düzey yetkilileri yönetime destek verdiklerini açık bir dille ifade etmişti. Geçtiğimiz Aralık ayında başlayan ve yönetimin sert tutumuna karşı devam eden, günden güne yaygınlaşan gösterilerin El-Beşir yönetimini istifaya zorlamak için yaptığı baskıların, onu kenara çekilmeye zorlayamamasında ordunun ve istihbaratın tutumunun önemli bir rolü olduğu tahmin ediliyordu. 

Cezayir’de ordunun Buteflika’yı istifaya zorlamasından sonra Hartum’da da göstericilerin eylemlerini askeriyenin önüne taşımaları dikkat çekti. Burada yaptıkları gösterilerde ordudan, halkın tutumundan yana tavır almasını ve El-Beşir’i istifaya zorlamasını istemeye başladılar. 

Emniyet teşkilatı askeriyenin önünde gerçekleştirilen gösterilere başlangıçta kısmen müdahale etti ve çıkan olaylarda on kişinin öldüğü haberlerde dile getirildi. Ama daha sonra emniyet teşkilatı tutumunu değiştirerek olaylara müdahale etmeme kararı aldı. Hatta ülkede demokratik bir geçişe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak artık olaylara hiçbir şekilde müdahale etmeyeceğini bildirdi. Zaten ilk müdahaleler de askeriyenin önünde toplanan kalabalığın dağılmasını sağlayamamış bilakis tepkiler daha da şiddetlenerek gösterilere destek artmıştı. 

Ordu ise tavrını birden değiştirerek Cezayir ordusunun sergilediğine benzer bir tavır sergiledi. 11 Nisan Perşembe sabahı, göstericiler aleyhine değil yönetim aleyhine olaylara müdahale etti ve cumhurbaşkanı Ömer Hasan El-Beşir’i istifa etmeye zorladı. Ayrıca başkent Hartum’un önemli bazı noktalarına askeri araçlar yerleştirildi. Havaalanında hareket ordu mensupları tarafından kontrol altına alındı. Kalkışlar engellenmeye başlandı, inişler ise devam etti. 

İstihbarat teşkilatı da orduyla birlikte siyasi mekanizmaya müdahale ederek bazı önemli kişilerin gözaltına alınmasını sağladı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 210 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar