Sırbistan Rusya’ya mı özendi?

 Kosova, 1989’a kadar Yugoslavya Federasyonu’nun altı eyaletinden biri durumundaki Sırbistan’a bağlı özerk bölgeydi. 1989’da buranın özerklik statüsü kaldırılarak tamamen Sırbistan eyaletine ilhak...

 

Kosova, 1989’a kadar Yugoslavya Federasyonu’nun altı eyaletinden biri durumundaki Sırbistan’a bağlı özerk bölgeydi. 1989’da buranın özerklik statüsü kaldırılarak tamamen Sırbistan eyaletine ilhak edildi. 

Ancak Kosova halkı buna razı olmadı. Sonra Yugoslavya Federasyonu dağıldı ve Sırbistan bağımsız bir devlet oldu. Kosova da Sırbistan sınırları içinde kaldı. Ancak Kosova’nın yerli halkı buna da razı olmadı. O yüzden bir bağımsızlık mücadelesi başlattı. 

Kosova 17 Şubat 2008’de resmen bağımsızlığını ilan etti. Bunda Batı desteğinin önemli rolü vardı. Ama ABD ve Avrupa bu desteği karşılıksız vermemişti. O yüzden Kosova her ne kadar Sırbistan’a karşı bağımsızlığını ilan etmiş olsa da uluslararası alanda ABD ve AB’ye eli mahkûm hale geldi. Bu yönüyle Kosova’nın bağımsızlığı biraz kapı değiştirme gibi bir sonuç doğurmuş oldu. Bu durum siyasi, diplomatik ve ideolojik alanda tüm tercihlerine yansıdı. Ancak bugünkü yazımızın konusu bu olmadığından hadisenin bu yönüyle ilgili ayrıntılara girmeye gerek görmüyoruz. 

Sırbistan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 26 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 225 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar