Kırgızistan’da karışıklıklar

Kırgızistan, Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinden biridir. Resmi adı Kırgız Cumhuriyeti’dir. Kuzeyden Kazakistan, doğudan Çin, güneyden Tacikistan, batıdan Özbekistan ile çevrilidir. Resmi dili Türkçenin bir lehçesi olan Kırgızcadır.

Kırgızistan, Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinden biridir. Resmi adı Kırgız Cumhuriyeti’dir. Kuzeyden Kazakistan, doğudan Çin, güneyden Tacikistan, batıdan Özbekistan ile çevrilidir. Resmi dili Türkçenin bir lehçesi olan Kırgızcadır. Nüfusunun %53’e yakını Kırgızdır. İkinci en kalabalık etnik unsur %25 orana sahip olan Ruslardır. Üçüncü sırada %13 orana sahip Özbekler gelir. Sonra Ukraynalılar, Almanlar ve Tatarlar başta olmak üzere muhtelif etnik unsurlar gelir. Ruslar, Almanlar ve Ukraynalılar dışında kalanlar Türk kökenli ve Müslümandır. Müslümanların oranı %69, hıristiyanların oranı %31’dir. 

SSCB’nin dağılmasından sonra 31 Ağustos 1991’de bağımsız oldu ve başta BM olmak üzere muhtelif uluslararası ve bölgesel kuruluşlara katıldı.

Bağımsız olmasından sonra başına Asker Akayev geçti. O. bağımsızlığın ilanından hemen sonra, Ekim 1991’de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine tek aday olarak girdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 32 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 225 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar