Hafter hep kaçak dövüşüyor

Libya’da Trablus’u ele geçirmek için çalışan ve sürdürdüğü fitne savaşıyla ülkede bir istikrar oluşmasını engelleyen emekli general Halife Hafter’in militanları eski rejim...

Libya’da Trablus’u ele geçirmek için çalışan ve sürdürdüğü fitne savaşıyla ülkede bir istikrar oluşmasını engelleyen emekli general Halife Hafter’in militanları eski rejim kalıntılarıyla Afrika’nın değişik ülkelerinden toplanan paralı gerillalardan oluşuyor. Bu gerillaların maaşları da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin sağladığı maddi destekle ödeniyor. Suudi Arabistan ve BAE, Hafter örgütüne destek verdiğini zaten açık bir şekilde ortaya koyuyordu. Son zamanlarda bu örgüte para ve silah desteğinde bulunduklarını da açık bir şekilde ortaya koyuyorlar. 

Hafter’in saflarında sadece paranın hatırına savaşanlar canlarını sağlama aldıkları zaman saldırıyorlar. Ama canlarının tehlikeye girdiğini gördükleri zaman kaçıyorlar. O yüzden Hafter örgütü aylardan beridir Trablus’u ele geçirmek için sürdürdüğü savaşta bir ilerleme kaydedemedi. Son günlerde cephede önemli yeni kayıplar da vererek biraz daha gerilere çekilmek zorunda kaldı. 

Ama bu kez yine arkasındaki dikta rejimlerinin temin ettiği savaş uçaklarını ve füzeleri kullanarak sivil hedeflere yönelik saldırılar düzenlemek suretiyle intikam alma yoluna gitti. Saldırılarında çok sayıda insana zarar verebilmek için de özellikle Afrikalı göçmenlerin toplu olarak bulunduğu noktaları hedef aldı. Bu yüzden onlarca insanın hayatını kaybetmesine onlarcasının da yaralanmasına neden oldu. 

Aslında saldırıda hedef alınanların savaşla hiçbir ilgileri yok. Üstelik bu insanlar Libyalı bile değiller ki Trablus’taki yönetimi desteklediklerinden dolayı Hafter örgütünün hedefi olsunlar. Hafter örgütünün bu insanları özellikle hedef almasının tek bir amacı var, o da mümkün olduğu kadar çok insana zarar vermek suretiyle baskın çıkmaya çalışmak. Bu tutumu da Halife Hafter’in ne kadar vahşi, hunhar ve insanî değerlerden soyutlanmış bir canavar olduğunu gözler önüne seriyor. Onun bu özellikleri de Suudi Arabistan’ın, BAE’nin ve Mısır’daki Sisi yönetiminin kendisine bu kadar ateşli bir şekilde destek vermesinin asıl sebebini gözler önüne seriyor. 

Söz konusu ülkeler Libya’da, Mısır’daki Sisi’nin bir benzerinin devlete hakim olmasını; halka katı bir şekilde muamele etmek, onları kendi saltanatına şartsız boyun eğmeye zorlamak için haydutlukta hudut tanımayan birinin hüküm sürmesini istiyorlar. O yüzden Hafter’e ve onun örgütüne böylesine tavizsiz bir destek veriyorlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 8 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 66 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 226 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 246 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar