Doğu Guta’da korkunç katliam

Şam’ın kırsalında yer alan Doğu Guta bölgesi Suriye’de Baas rejiminin ülke halkına karşı fiili savaş başlatmasından bu yana maruz kaldığı zorlukların en şiddetlisiyle karşı...

Şam’ın kırsalında yer alan Doğu Guta bölgesi Suriye’de Baas rejiminin ülke halkına karşı fiili savaş başlatmasından bu yana maruz kaldığı zorlukların en şiddetlisiyle karşı karşıya. Bir yandan çok sıkı bir şekilde muhasara devam ederken bir yandan da hem karadan hem de havadan yoğun saldırılar düzenleniyor. Saldırılarda büyük ölçüde sivil hedefler vuruluyor. O yüzden son birkaç gün içinde gerçekleştirilen saldırılarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Evler içinde ikamet edenlerin üzerine yıkılıyor. Yıkıntıların arasından öldürülen insanların cesetleri çıkarılıyor. Sıkı bir muhasara uygulandığı için yaralılara yardım ulaştırılması ve yaralarının sarılması çok zor. 

Baas rejiminin ve onun arkasında duran İran ve Rus işgal güçlerinin amacı Doğu Guta’yı Halep’le aynı duruma maruz bırakmak suretiyle, rejime kesin bir şekilde teslim olmaya zorlamak. Katiller bu korkunç saldırılarını ve sergiledikleri insanlık dışı vahşeti teröre karşı savaş olarak nitelendirdikleri için kendilerinin suçlu olmadıklarını, asıl suçlu olanların teröre destek verenler olduklarını ileri sürebiliyorlar. Oysa vahşi katliamların hedefinde yer alanların birçoğu daha terörün ne olduğunu bile bilmeyen ve terörle herhangi bir ilgilerinin olması imkânı bulunmayan ergenlik çağına ermemiş çocuklar. Kalanların çoğunu da yine silahsız sivil insanlar oluşturuyor. 

İnsanlar toplu halde öldürüldükleri için sağ kalanlar onları defnetmekte bile zorluk çekiyorlar. Son günlerde öldürülen sivillerin birçoğu toplu mezarlara gömüldü. 

Sağ kalanlar arasında yüzlerce yaralı var. Onların yaralarının sarılması konusunda tabii büyük zorluklar yaşanıyor. 

BM, Doğu Guta’da ateşkes sağlanması için çağrılar yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Doğu Guta bölgesinde dört yüz bin insanın tam anlamıyla bir dünya cehennemi yaşadığına dikkat çekti. Fakat saldırganların saldırılarını durdurmaları için ciddi anlamda bir adım atılmadı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 110 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma Isam El-Attar’ın ardından! 04 Mayıs 2024 | 665 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar