Cezayir’de Buteflika’nın adaylığı

Cezayir’de beş yıl aradan sonra 18 Nisan 2019 tarihinde yeniden cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Ancak bu seçimi de sadece ülkede demokrasinin uygulandığı iddiasına bir gerekçe oluşturmak amacıyla...

Cezayir’de beş yıl aradan sonra 18 Nisan 2019 tarihinde yeniden cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Ancak bu seçimi de sadece ülkede demokrasinin uygulandığı iddiasına bir gerekçe oluşturmak amacıyla tamamen göstermelik bir şekilde yapacakları apaçık bir şekilde ortada. 

Bundan önceki cumhurbaşkanlığı seçimleri 17 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilmişti. 2014 seçimlerinde oy kullanım oranının %51.57 olduğu iddia edildi. Fakat yapılan yorumlarda ve açıklamalarda bu bilginin doğru olmadığı, gerçekte oy kullanım oranının yüzde yirmiyi geçmediği dile getirildi. 

Sonucu baştan belirlenmiş seçimlerde, kendisi tekerlekli sandalyeyle sandık başına giden 77 yaşındaki Abdülaziz Buteflika oyların %81’ini alarak seçilmişti. Yani bir ayağı çukurdaki Buteflika tek başına, karşısına rakip olarak çıkan beş adayın aldığı toplam oyun dört katından çok oy almıştı.

Fakat Cezayir’de Buteflika’nın dört kez üst üste cumhurbaşkanı seçilmesi diğer Arap ülkelerindeki diktatörler gibi otoriter bir kimliğinden değil cuntanın adamı olmasından ve cunta yönetiminin sahneye onu koyarak işini yürütmeyi tercih etmesinden kaynaklanıyordu. Çünkü Cezayir’de şahıs diktasının değil askeri cunta diktasının saltanatı sürüyor. Cumhurbaşkanı ise cuntanın sadece bir kuklasıdır.

Görüldüğü kadarıyla ülkedeki saltanatını sürdüren askeri cunta, sağlık durumu 2014’tekine nispetle çok daha kötü olan, sürekli tekerlekli sandalyeyle hareket etmek ve zamanının önemli bir kısmında doktor murakabesi altında olmak zorunda olan Buteflika’yı beşinci kez aday gösterme konusunda kararlı. Bunun sebebi ise onu adeta bir bostan korkuluğu gibi cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturttuktan sonra kendisinin perde arkasında işlerini daha kolay yürütebilmesi. 

Buteflika, cunta adına siyasi iktidarı elinde bulunduran Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin adayı olarak seçimlere girecek. Belki seçimlerde yine birkaç kişinin yardımıyla sandık başına getirilerek oyunu vermesi sağlanacak; belki de oy vermeye bile takati olmayacak. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 65 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 226 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 246 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar