Körfez Zirvesi hazırlıkları

Kısaca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) olarak bilinen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Basra Körfezi’ne kıyısı olan Arap ülkelerinin aralarındaki bir ekonomik ve siyasi ittifaktır. Suudi...

Kısaca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) olarak bilinen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Basra Körfezi’ne kıyısı olan Arap ülkelerinin aralarındaki bir ekonomik ve siyasi ittifaktır. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Umman bu ittifaka üyedir. Merkezi Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dadır. Ancak her yıl zirve toplantıları üye ülkelerden birinde gerçekleştiriliyor. 

Bundan önceki zirvesi Bahreyn’de gerçekleştirilmişti ve orada alınan karara binaen bu yılki zirvesinin Kuveyt’te gerçekleştirilmesi gerekiyor. Eğer herhangi bir ihtilaf ve erteleme söz konusu olmazsa toplantının önümüzdeki günlerde yani 5 ve 6 Aralık 2017 tarihlerinde Kuveyt’te gerçekleştirilmesi gerekiyor. 

Verilen bilgilere göre zirveye ev sahipliği yapacak olan Kuveyt, üye ülkelerin liderlerine davetiyeleri gönderdi. Şimdi gelecek cevaplar bekleniyor. 

Bu yılki zirve üzerinde birtakım tereddütlerin bulunmasının ve ertelenmesi ihtimalinden söz edilmesinin sebebi Suudi Arabistan liderliğindeki dört Arap ülkesinin Katar’a abluka uygulamaya başlamasından sonra gerçekleştirilecek ilk KİK zirvesi olması. Ablukacı ülkelerin Katar’ın katılmasına itiraz etmeleri söz konusu. Ev sahipliği yapacak olan Kuveyt ise Körfez sorununda arabuluculuk rolündeki bir ülke olmasından dolayı zirvede bu meselenin ana gündem maddesi olarak yer almasını ve çözüm konusunda bir ilerleme sağlanabilmesi için Katar’ın da zirveye katılmasını istiyor. 

Katar tarafından yapılan açıklamada Kuveyt Emiri Sabah El-Ahmed Cabir Es-Sabah’ın, KİK zirvesine katılması için Katar Emiri Temim bin Hamd Âli Sani’ye davetiye gönderdiği belirtildi. 

Bu arada Kuveyt, zirvenin gerçekleştirilmesi konusunda herhangi bir engel çıkmaması için Dışişleri Bakanı Sabah El-Halid El-Hamd Es-Sabah’ı Suudi Arabistan’a gönderdi. Kuveyt Dışişleri Bakanı Riyad ziyareti esnasında Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz’le bir araya geldi ve Kuveyt’te gerçekleştirilecek zirve konusunu görüştü. Kuveyt tarafından yapılan açıklamada Suudi Arabistan’ın tutumunun olumlu olduğu ve Körfez zirvesinin belirlenen tarihte yapılması konusunda ülkesinin herhangi bir engel çıkarmayacağını bildirdiği dile getirildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 17 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 225 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar