Kuveyt Emiri ümitli

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed es-Sabah gerçekleştirdiği son ABD ziyareti esnasında, geçtiğimiz Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da bir ortak basın toplantısı düzenledi ve burada...

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed es-Sabah gerçekleştirdiği son ABD ziyareti esnasında, geçtiğimiz Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da bir ortak basın toplantısı düzenledi ve burada Körfez krizi konusu üzerinde de durarak Kuveyt’in çalışmalarının bu meselenin çözüme kavuşturulması işleminin hızlandırılması konusunda ümit verici olduğunu dile getirdi. Kuveyt Haber Ajansı’nın yayınladığı habere göre Kuveyt Emiri bu meselenin çözümü için gerginliğin artırılması yerine yumuşamanın sağlanması, ilişkilerin kesilmesi yerine diyaloğun başlatılması gerektiğini dile getirdi. Haberde Kuveyt’in gayretleriyle bu konuda bir ilerleme kaydedildiği dile getirilerek Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed es-Sabah’ın da meselenin daha hızlı bir şekilde çözülmesi konusunda umutlu olduğu vurgulandı. 

Kuveyt Emiri aynı zamanda Katar Emiri’nin dört ablukacı ülkenin öne sürdüğü 13 şartı gündemine almaya hazır olduğu iddiasında bulundu. Fakat bu arada Katar’ın egemenliğine dokunulması anlamına gelecek şartların ileri sürülmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Kuveyt Emiri ilişkilerin kopuk olması yerine yapıcı bir diyaloğun başlatılmasının gerekli olduğunu belirtti. Kuveyt Dış İşleri’nde görevli bir üst düzey yetkili de ülkesinin meselenin çözümü için gayretlerini artırdığını ve çözüm işleminin hızlandırılması beklentisinde olduğunu söyledi. 

Katar Dış İşleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise El-Cezire’ye yaptığı açıklamada Doha’nın krizin çözümünün diyalogla mümkün olabileceği konusundaki görüşünün devam ettiğini ancak diyaloğun başlatılması için Katar’a uygulanan uluslararası yasalara aykırı uygulamaların ve ablukanın sonlandırılmasının şart olduğunu, ülkelerin egemenliğine de hiçbir şekilde dokunulmaması gerektiğini vurguladı. Katar Dış İşleri Bakanı Kuveyt Emiri’nin Vaşington’da yaptığı açıklamaların Doha’yla şartsız diyaloğun başlatılması konusunda Kuveyt’in gayretlerinin olduğuna işaret ettiğini kendilerinin de bir tarafın diğerine bir şeyler dikte etmemesi şartıyla meseleleri ortak zeminde görüşmeye hazır olduklarını söyledi. 

Buna karşılık Bahreyn Haber Ajansı tarafından yayınlanan haberde ablukacı ülkelerin ileri sürdükleri 13 şartın kabul edilmesi konusunda herhangi bir ön şart kabul etmeyeceklerini söylediklerine dikkat çekildi. Ablukacı ülkelerin bunu özellikle vurgulamalarının amacı Katar Dış İşleri Bakanı’nın diyaloğun başlatılması için kendilerine uygulanan ablukaya son verilmesi gerektiği konusundaki açıklamalarına itirazdı. Yani ablukacı ülkeler kendilerinin ileri sürdükleri 13 şartın peşin olarak kabul edilmesini, bu gerçekleşmeden ablukayı kaldırmaya niyetli olmadıklarını, dolayısıyla Katar’ın diyalog için ablukanın kaldırılmasını istemesini bir ön şart olarak kabul ettiklerini buna da razı olmayacaklarını vurgulamaya çalışıyorlardı. 

Kuveyt Emiri, Vaşington’daki açıklamalarında bugün askerî çözüm formülünün gündemde olmamasının Kuveyt’in çabalarının bir sonucu olduğunu da dile getirdi. Ancak ablukacı dört ülke yani Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır Cuma günü erken saatlerde yaptıkları ortak açıklamada buna itiraz etti ve askerî formülün zaten gündemlerinde olmadığını ve hiçbir zaman olmayacağını dile getirdiler. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 14 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 225 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar