Tam da “Normalleşme süreci”nde iken…

Körfez ülkeleri ile normalleştik. BAE’yi “15 Temmuz’u finanse etmekle” suçlamıştık. Ondan vaz geçtik. Demek ki 15 Temmuz’daki iddialarımızdan vaz geçmeyi gerektiren “normalleşme”...

Körfez ülkeleri ile normalleştik. BAE’yi “15 Temmuz’u finanse etmekle” suçlamıştık. Ondan vaz geçtik. Demek ki 15 Temmuz’daki iddialarımızdan vaz geçmeyi gerektiren “normalleşme” gerekçelerimiz vardı.
Suud’la normalleştik. Kaşıkçı cinayetinin arkasında onlar vardı, açık seçik belliydi. O dosyayı da onlara iade ettik. Normalleşmenin kapısı aralandı.

Mısır’la normalleşmeye uğraşıyoruz. Biraz ağır - aksak gidiyor ama belli ki normalleşilecek. Mursi’yi darbe ile deviren kişi idi Sisi. Ona tepki gösterince ilişkiler bozulmuştu. Sisi gitmeyince Mısır’la ilişki bil-mecburiye Sisi üzerinden gerçekleşecekti. Onun da yolu normalleşme idi. Mısır’la normalleşmenin gerekçeleri de, Mursi’yi unutturacak, ya da oradaki demokrasi hassasiyetini gölgeleyecek kadar önemli olmalıydı.

Normalleşmenin Amerika – Avrupa ayağı nasıl gelişecekti? Bu iki dünya ile ilişkiler de sorunluydu.

Amerika ile müttefiklik ilişkisi sağlıklı gitmiyor, Avrupa ile de ya normlarda uzlaşma sağlanamıyor, ya Türkiye’nin büyüklüğü sorun oluyor, ya da Kıbrıs gibi konularda Avrupa, Helenik yamulmaya yöneliyordu.

Normalleşmenin en zoru İsrail ile yapılacak olanıydı....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Adalet özürlü” olarak mı gideceksiniz? 07 Mayıs 2024 | 82 Okunma Eğitimi ne yapmalı? 05 Mayıs 2024 | 840 Okunma Söğütözü zirvesi 03 Mayıs 2024 | 1.739 Okunma Başka türlüsü mümkün müydü? 02 Mayıs 2024 | 1.978 Okunma Türkiye Yüzyılı - Maarif Modeli 30 Nisan 2024 | 1.140 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar