Silahların eşitliği

Hukuk literatüründe “silahların eşitliği” diye bir deyim var. Mahkemede iddia makamı (savcı) ile avukatın aynı seviyede olmasını ifade ediyor. Bizde savcılar da hakimlerle aynı seviyede oturuyorlar. Oysa sonuçta...

Hukuk literatüründe “silahların eşitliği” diye bir deyim var. Mahkemede iddia makamı (savcı) ile avukatın aynı seviyede olmasını ifade ediyor. Bizde savcılar da hakimlerle aynı seviyede oturuyorlar. Oysa sonuçta bir iddiada bulunuyorlar, iddiaları hüküm anlamına gelmiyor, avukat da o iddianın gerçekliğini soruluyor. Kimi zaman da savcının iddiası gerçek dışı çıkıyor, avukatın savunması gerçeği ortaya çıkarıyor.

Kimi batı ülkelerinde savcı – avukat konumu eşit düzeyde değerlendiriliyor.

Konu bizde de avukat camiasının talebi durumunda siyaset gündemine geliyor. Mesela muhalefetin anayasa değişikliği teklifinde böyle bir düzenleme yer alıyordu.

Adli Yıl açılış töreninde konu Cumhurbaşkanı ve Yargıtay Başkanı’nın konuşmaları ile Barolar Birliği Başkanı’nın konuşmasının Cumhurbaşkanlığı frekansından yayınlanması, mahkemede değil ama kamuoyu önünde “silahların eşitsizliği”nin yeni bir göstergesi oldu.

Denebilir ki, Cumhurbaşkanı protokolünün işlediği yerde Barolar Birliği vs’nin eşitlik iddiasının bir anlamı mı olur?

Belki de asıl oradaki sembolik anlam çok değerli olurdu. Çünkü açılışı yapılan “Adli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AİHM “Siz nasıl Müslümansınız?” dese... 01 Ekim 2023 | 100 Okunma Emekliye ne verilmeli? 29 Eylül 2023 | 1.270 Okunma AİHM’i ne yapacağız? 28 Eylül 2023 | 2.735 Okunma Mevlid Kandili - Fark sorunu 26 Eylül 2023 | 1.186 Okunma Başörtüsünün bir başka hali 24 Eylül 2023 | 918 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar