Liderlerin kimyası

Amerika’da artık Biden yönetimi var. Biden’ın önüne de ABD’nin ilişki kuracağı ülke liderlerine ilişkin raporlar geleceği kuşkusuz. Türkiye liderliği hakkında da değerlendirmeler konacaktır.

Doğu’dan Batıya akın akın insan göçünü önlemek için Berlin’in sonradan “utanç duvarı” diye nitelenecek bir duvarla ikiye bölünme sürecini anlatan Frederick Kempe’nin “Berlin 1961” kitabını okurken “ABD’de liderlerin kimya analizi”ni anlatan şu satırların altını çizmiştim:

“Sovyetler’in Batıya nükleer başlıklı füze atma kapasitesi yükseldiğinde, ABD istihbarat servisleri için Kruşçev’in psikolojik yapısını çözmek zorlu bir uğraş haline geldi. 1960’ta CIA, aralarında dahiliyeciler, psikiyatrlar ve psikologlar bulunan yaklaşık yirmi uzmanı, filmler, istihbarat arşivleri ve kişisel anlatımlar aracılığıyla Sovyet liderini mercek altına almaları için bir araya getirmişti. Grup, Kruşçev’in yakın mesafeden çekilen fotoğraflarını inceleyerek, damar sertleşmesi ve yüksek tansiyon dedikodularını değerlendirme yoluna bile gitmişti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 24 Okunma Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 3.905 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.316 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 764 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar