Kurbanda kurban kesememek

Ne bileyim, “Acaba mahcup eder miyim?” kaygısı taşıyorum.İnsanlarımız, tıpkı Razaman’da oruç tutmaya olduğu gibi, Kurban bayramında da ne yapıp edip kurban kesmeye itina ederdi. Bunlar, ibadet niteliği kadar...

Ne bileyim, “Acaba mahcup eder miyim?” kaygısı taşıyorum.

İnsanlarımız, tıpkı Razaman’da oruç tutmaya olduğu gibi, Kurban bayramında da ne yapıp edip kurban kesmeye itina ederdi. Bunlar, ibadet niteliği kadar aile için, çocuklar için manevi şenlik boyutlarıyla da önem taşırdı.

Oruç, bedeni bir ibadettir. İnsan sağlık açısından müsaitse orucunu tutar. Bazen insanlarımız sağlık sorunlarını göz ardı ederek oruç tutmaya çalışır. Doktorlara sorar, oruç tutmamayı ancak doktor tavsiyesi ile düşünür.

Kurban ise mali bir ibadettir. Zekat da mali ibadettir. Bu iki ibadeti “mali bakımdan belirli kıstaslara sahip olanlar” yerine getirir.

Zekat sorumluluğu kişinin sırrıdır. Malının zekata tabi olup olmadığı bilgisi de kişiye özeldir, zekatın sarf alanı da veren ile alan arasındadır, başkası bilmez, bilmemesi biraz da zekatın edepleri arasındadır.

Kurban ise...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cicim ayları ne kadar sürer? 09 Mayıs 2024 | 65 Okunma “Adalet özürlü” olarak mı gideceksiniz? 07 Mayıs 2024 | 2.341 Okunma Eğitimi ne yapmalı? 05 Mayıs 2024 | 858 Okunma Söğütözü zirvesi 03 Mayıs 2024 | 1.774 Okunma Başka türlüsü mümkün müydü? 02 Mayıs 2024 | 1.979 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar