Kalkışmanın anatomisini tam okuyan var mı?

15 Temmuz'la ilgili davalar başladı. Hepsi 15 Temmuz etrafında açılan birçok dava var. Yargılamaların askeri ayağı var, sivil ayağı var, siyasi ayağı var. (Ya da olacak) Aklıma gelen soru şu: - Acaba, 15...

15 Temmuz'la ilgili davalar başladı.

Hepsi 15 Temmuz etrafında açılan birçok dava var.

Yargılamaların askeri ayağı var, sivil ayağı var, siyasi ayağı var. (Ya da olacak)

Aklıma gelen soru şu:

- Acaba, 15 Temmuz'un tam nasıl gerçekleştiğine ilişkin bütün yapıyı okuyabilen bir kişi, kurum var mı?

Açılan davalardan herhangi birisinde “Darbe girişimi” bütün boyutlarıyla okunabilmiş mi?

Mesela tam da “Kim kimdir? Darbe kalkışması şu şu ekipler tarafından gerçekleştirilmiştir” denebiliyor mu?

İddianameler var, şimdi savunmalar başladı. Savunmalarla birlikte yeni iddialar ortaya çıkıyor.

Yargı bir süreç işidir, işin kuralı budur. İddialar olacak, savunmalar olacak ve bunun içinden hüküm çıkacak.

Bir soru üzerinde herhalde pek çok durulacak gibi görünüyor. Nedir o?

- Darbe başlamadan önlenebilir miydi, bu kadar insanın şehit olmasına ya da yaralanmasına yol açılmayabilir miydi?

Bu sorunun şu ana kadar odaklaştığı nokta, MİT ile Genelkurmay Başkanlığı, sonra da MİT - Genelkurmay - Başbakan - Cumhurbaşkanı arasındaki ilk temasların sağlıklı işleyip işlemediği meselesi ile ilgili.

İkinci bir nokta da, Genelkurmay'ın darbe girişiminden emin olunduktan sonraki reflekslerinin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili.

Birinci konu, TSK'daki hareketliliği MİT'e ihbar eden O.K. isimli Binbaşı'nın ihbar muhtevasının algılanmasında problem yaşandığı izlenimi ortaya koyuyor.

Binbaşı'nın ifadesini Yeni Şafak muhabiri Osman Özgan haberleştirdi. İfadenin konumuzla ilgili en çarpıcı boyutu kalkışmaya katılan bir Yarbay'ın kendisine “Bu gece faaliyetimiz olacak... Çok kan akacak” dediği bilgisi. Bunun yanında Binbaşı, kendi kanaati olarak da MİT'teki görevlilere şunları söylüyor:

“Bir helikopter Hakan Fidan’ı alacak, diğer helikopterin ne yapacağını bilmiyorum. Bana (MİT’te) ne olacağını sordular, ben de büyük bir faaliyet olabileceğini, hatta darbe faaliyeti olabileceğini söyledim. ‘Çok kan akacak’ dediklerine göre, bu faaliyetin iyi niyetli bir faaliyet olmadığını söyledim. Hatta kendilerine YAŞ kararlarında FETÖ’cülere karşı büyük bir temizlik olabileceği sürekli yazılıyor. Bu nedenle YAŞ öncesinde bir darbe faaliyeti olabileceğini söyledim.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 970 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.341 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.049 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 636 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.510 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar