İslami ilimlerin güncellenmesi

Karar Gazetesi Yazarı Ahmet Taşgetiren’in bugünkü (10.04.2022)''İslami ilimlerin güncellenmesi’’ başlıklı yazısı

Bilmem İlahiyat camiamızın da gündeminde “İslami ilimlerin güncellenmesi” gibi bir başlık var mıdır? “Güncellenmesi” yani, İslam çağlar ötesi değerler sistemi ve İslam’ı anlamak da bir ilim meselesi olduğuna göre İslam açısından her çağın problemlerini anlar, çözüm üretir hale gelmesini kastediyorum.
Diyelim Tasavvuf, tasavvuf tarihi olarak mı kalsın yoksa, günümüz insanlığının ruhi problemlerinin -ki bunların derinleştiği genel kabul niteliğindedir- anlaşılması, çözüm yollarının gösterilmesi istikametinde mi güncellensin? Mesela tasavvuf dünyamız, Türkiye gibi bir İslam ülkesinde dahi, insanların ruhsal problemlerinin İslam – Hint dinleri karışımı yöntemlerle çözülmeye çalışıldığını ve bunun boşluk doldurma mahiyetinde yaygınlaştığını görmekte midir?

Diyelim Kelam, mezhepler tarihi olarak mı kalsın, yoksa, bütün zamanlarda var olan ve günümüzde de yoğunlaştığı kabul edilen insanlığın inanç problemlerini gören, çözümleyen ve İslam akidesi çerçevesinde kalpleri durultucu izahlar getiren bir disiplin mi olsun?

Diyelim Fıkıh, ya da İslam Hukuku, yani İslam’ın hayata dair kurallarının incelendiği ilim alanı, geçmişte gerçekten büyük...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.015 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.042 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 635 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.507 Okunma Bayramda iki mesele bizi yakmalı 11 Nisan 2024 | 344 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar