‘Devlet projesi’

Geçtiğimiz hafta bir tv tartışma programında, muhalefetin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” önerisinin halkta karşılık üretip üretmediği üzerine konuşulurken bir tartışmacı...

Geçtiğimiz hafta bir tv tartışma programında, muhalefetin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” önerisinin halkta karşılık üretip üretmediği üzerine konuşulurken bir tartışmacı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bir “Devlet projesi” olduğunu söyledi. Yani “Siz neyi tartışıyorsunuz, ya da muhalefet ne ile uğraşıyor farkında mı, ortada devlet iradesi var” gibi bir şey.

Böyle bir söz söylenince başkalarına susmak düşer, değil mi? Emir demiri keser, babında bir söz bu. Eskinin “Derin devlet”inden bahseder gibi.

Aslında eskiden hakikaten bir “Hükümet” vardı, bir de “Devlet.” Hatta birileri onu büyük harfle “DEVLET” diye yazarlar, ya da konuşma içinde geçiyorsa iki eliyle de işaret yaparak “Tırnak içinde Devlet” derlerdi.

Bu biraz da Ak parti iktidarının “farklı” mı desem “genel gidişata aykırı” mı desem bazı icraatlarına karşı uyarı babında “Acaba bu konuda devlet ne diyor?” gibi bir şerh düşerken seslendirilirdi. Mesela o zamanlarda Ahmet Necdet Sezer ya da MGK devlet, Ak Parti de Hükümet idi.

Sonra yıllar yıllar geçti ve...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.048 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.353 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.049 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 636 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.510 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar