AİHM’den ‘kötü niyet’ suçlaması

Türk yargı sistemi aslında “yargılamada hata payı”nı öngörerek düzenlenmiş. İlk derece mahkemesi var, İstinaf var, Yargıtay var, daha sonra buna Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru eklenmiş. Ve nihayet...

Türk yargı sistemi aslında “yargılamada hata payı”nı öngörerek düzenlenmiş. İlk derece mahkemesi var, İstinaf var, Yargıtay var, daha sonra buna Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru eklenmiş. Ve nihayet Türkiye’de tüm yargı yolları tükendiğinde ve yargılanan kişi, hala haksızlığa uğradığına inanıyorsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’ne başvurma hakkı tanınmış.

Üstelik AİHM yargısı üst hukuk normu olarak kabul edilmiş ve 190’ıncı madde olarak Anayasa’ya girmiş. Bunu da Ak Parti iktidarı yapmış.

Amaç hiç kimsenin hakkının kaybolmaması. Adalet yani. Çünkü “Adalet mülkün temeli” kabul edilmiş. En kadim değerlerde, toplumlar, devletler adaletle ayakta durur denilmiş çünkü.

Normal işleyen bir sistemde, bu süreç içinde davalar süzülür ve adalet yerini bulur.

Sistemin normal işleyemeyişi, yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının bir şekilde ihlali ile mümkündür.

İhlal, kimi zaman maddi çıkar ilişkileri ile gerçekleşir, kimi zaman siyasi – askeri vs. güç odaklarının etkisiyle…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zirvedeki görüşmenin psikolojisi 28 Nisan 2024 | 497 Okunma Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 3.502 Okunma Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 4.140 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.799 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 765 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar