15 Temmuz’un anatomisini çıkarmak

Darbelerin anatomisini çıkarmak, tekrarlarına karşı hazırlıklı olmayı sağlar öncelikle. Darbe niyeti olanlar da netice almak için okumaya çalışırlar başarılı- başarısız darbe...

Darbelerin anatomisini çıkarmak, tekrarlarına karşı hazırlıklı olmayı sağlar öncelikle. Darbe niyeti olanlar da netice almak için okumaya çalışırlar başarılı- başarısız darbe girişimlerini. 

15 Temmuz’u çözmeliyiz.

Bilmiyorum şu anda 15 Temmuz’un anatomisini bütün veçheleriyle okuyabilen var mı devlet bünyesinde?

FETÖ’nün ordu bünyesindeki uzantıları var, ona direnişi harekete geçiren Cumhurbaşkanı var ve onun çağrısı ile darbeye karşı direnişe geçen millet var.

TBMM Darbeyi Araştırma Komisyonu, devleti arındırma operasyonlarında kriter olarak kullanılan kelimeyi ödünç olarak alırsak “iltisaklı”  kişileri dinleyerek anatomiyi çıkarmaya çalışıyor.

Öyle ki “14 Temmuz günü orduda hareketlenmeler olduğunu Ankara’ya bildirdik” diyen Putin’in danışmanı Rus stratejist Aleksandr Dugin’i bile dinleyecek.

Eski genelkurmay başkanlarını dinliyor, “TSK’de FETÖ yapılanması nasıl oluştu”yu doğru görmek için, emir subayları “casus” çıkan ofislerine dinleme cihazı konan, bir önceki genelkurmay başkanı (Özel) ile mevcut Genelkurmay Başkanı’nı dinleyecek, ayrıca mevcut genelkurmay başkanına MİT Müsteşarı ile yaptığı görüşmeden sonraki süreç sorulacak, hakeza MİT Başkanı’na darbe girişimi yorumlatılacak, ayrıca ondan “istihbarat zaafı” denegelen meselenin tahlili, özeleştirisi “Kayıp saatler” denen meselenin ne olduğunun izahı istenecek.

Bir ara, eski genelkurmay başkanlarından İlker Başbuğ, CNN Türk’teki programda, “Üç grup var darbe sürecinde” demiş, onları şöyle açıklamıştı: “15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler... Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir” demişti.

Aynı şekilde “Bu kalkışmada dış destek de var. Olmaması işin tabiatına aykırı. Gülen nerede yaşıyor. ABD’de. Orada o imkanları sağlayan kim? CIA. Bu istihbarat örgütü ona ABD’de kalma iznini boşuna mı vardı. İstihbaratın onu kullanmayacağını mı düşünüyorsunuz” tespitini paylaşmıştı.

Alın size “Anatomi”nin parçaları. Bunları tespit etmeden darbe yapılanması çözülebilir mi?

Amerika nerede durdu, AB nerede durdu?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 2.559 Okunma Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 4.093 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.376 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 764 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar