AK Parti, teşkilatlar, kayyumlar

Bu konu ile ilgili sanırım üçüncü yazım olacak ve birkaç yazı daha yazma gereği duyuyorum. Zira bu, telafisi olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalmak istemeyen herkesin üzerine düşeni yapması...

Bu konu ile ilgili sanırım üçüncü yazım olacak ve birkaç yazı daha yazma gereği duyuyorum. Zira bu, telafisi olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalmak istemeyen herkesin üzerine düşeni yapması gereken bir konudur.

Öncelikle yaşım ve işim itibariyle siyasi makamların hiçbirinde gözü ve talebi olmayan biri olarak yazıyorum. Siyasi bir ikbal peşinde değilim, lakin hem Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başarısını, hem de 2019 seçimlerini kendim, ülkem, milletimiz için, hatta bu coğrafya için hayati önemde görüyorum. Konuyu önemsememin sebebi budur.

2014'ten itibaren çok önemli seçimler geçirdik, lakin 2019 seçimlerini bugüne kadar yapılan bütün seçimlerden ayrı tutuyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminde (bundan sonra BAŞKANLIK SİSTEMİ diyeceğim) % 49,99 oranında oy almak bir parti için başarısızlıktır. Çünkü seçim sonuçlarında % 49,99 oy alan parti ya da blok seçimleri kaybetmiştir. Bu sebeple bütün partiler % 50 +1 oy almak için çalışacak ve kazanmak isteyen partiler bu sonuca ulaşmak zorundadır.

Son 15 yıldaki seçmen davranışları dikkatle incelendiğinde 2019 seçimleri Ak Parti için çok da kolay olmayacak. Tamam, en büyük avantaj Ak Parti'de, ama daha önce de dediğim gibi 2019 seçimlerinin matematiği daha önceki seçimlerden oldukça farklı olacak.

2019 Mahalli seçimlerinde çıkacak sonuçların Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını en az % 5 oranında etkileyeceğini bilmemiz gerek. 2019 seçimlerinde Ak Parti'nin oyları % 48-47'nin altına düşer ise Kasım 2019 seçimlerine moralsiz başlamış olacak ve toparlanması için kalan süre yetersiz kalacaktır. Ayrıca, bu sonuçla muhalefet oyları % 50'nin üzerinde olmuş olacak ki, bu ayrı bir moral ve seçmen kaybı demektir. Tamam, “o günlere gelindiğinde ittifaklar olur, oylar değişir” diye düşünebilirsiniz, lakin bu riski alacak olan siyasi akıl Türkiye seçmenindeki davranışı bilmiyor demektir. Kaldı ki bunun telafisi için de siyasi bir mekanizma bulunmamaktadır.

Anlaşılıyor ki 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hesabı yapılırken 2019 Mahalli seçimlerinin bu hesaba dâhil edilmesi kaçınılmazdır. Bunun için de il ve ilçe teşkilatlarında yapılacak olan değişiklik 2019 seçimleri için söz konusu hesabın doğru mu yanlış mı olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Soros'çu vakıfların kış dönemi saldırıları başladı 15 Aralık 2018 | 6.787 Okunma Deli dana Trump 15 Ağustos 2018 | 5.494 Okunma Türkiye, Türk Bandıralı ABD gemisi idi 01 Ağustos 2018 | 5.980 Okunma ABD ile iadeler sorunu 28 Temmuz 2018 | 121 Okunma Kazanırken Alman, kaybederken göçmen, ama her daim bizim Mesut Özil 25 Temmuz 2018 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar