Ruzi Nazar öldü

Ruzi Nazar öldü. İlginç bir hayat hikâyesi var. 1917’de doğmuş. Gençlik yıllarında Komünist Partisi üyesi idi. 1939’da 22 yaşında piyade asteğmen rütbesiyle Kızıl Ordu’da askerdir....

Ruzi Nazar öldü. İlginç bir hayat hikâyesi var. 1917’de doğmuş. Gençlik yıllarında Komünist Partisi üyesi idi. 1939’da 22 yaşında piyade asteğmen rütbesiyle Kızıl Ordu’da askerdir. Odesa’da Almanlara esir düştü. Burada Hitler’in kurduğu Türkistan lejyonuna katıldı ve ardından Alman Propaganda Bakanlığı’nın kurduğu radyoda Türk dünyasına yönelik yayın faaliyetinde bulundu. Artık Alman İstihbaratı için çalışıyordu. Almanlar Ukrayna’da Ruslar karşısında yenilip geri çekilince, bu kez, Sovyetlere karşı, Almanlara destek veren Amerikalıların safına geçti. O günlerde Sovyetlere karşı Amerikalılar Almanlara destek veriyordu.

Roosevelt’in oğlu Archibald Ruzi’nin ABD istihbaratında önemli ve etkin bir rol almasını sağladı. Kim ve Ethel Roosevelt de Ruzi’nin CIA’deki kariyerinde en önemli sponsorları idi.. CIA esasen Almanya’nın dağılmasından hemen sonra, ABD ile temas halindeki Alman istihbarat ajanları tarafından kurulmuştu.

Nazar; 1954 yılında Hamid Raşit ile birlikte Mekke’de Müslümanları, Komünistlere karşı kışkırtmak için ilk eylemlerini gerçekleştirerek Time dergisine haber olurlar.. Aslında olay ve haber tamamen soğuk savaş için planlanmış kurmaca bir olay ve haberdir. Nazar, ABD ve Türkiye ile ilişki kurmak için, Türk elçiliğinde basın ataşesi olarak görev yapan Altemur Kılıç’la temas kurdu. Kılıç Ali’nin oğlu, 1955 yılında Nazar’ı, Teksas’ta, askeri ataşe Agasi Şen ile birlikte ABD Harp Akademisi’ni yeni bitiren ve Washington’da NATO Daimi Komitesi’nde görev yapan Binbaşı Alparslan Türkeş’le tanıştırdı. Türkeş, Türkiye’ye dönünce Çankırı’da Özel Harp tarafından kurulan anti komünist gerilla kampına “Kontrgerilla Öğretmeni” olarak atandı.. Nazar, burada bir ekip tarafından CIA’de istihbarat eğitimi alan Yüzbaşı Fuat Doğu ile tanıştırıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar