Ortadoğu’da mezhepler, etnisite ve çatışma

6-8 Mayıs’ta Antalya’da 3. Uluslararası Ortadoğu Mezhepler, Etnisite ve Çatışmanın Çözümü konulu bir konferans vardı. TASAM Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin koordinasyonunda...

6-8 Mayıs’ta Antalya’da 3. Uluslararası Ortadoğu Mezhepler, Etnisite ve Çatışmanın Çözümü konulu bir konferans vardı.

TASAM Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin koordinasyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Valiliği, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü, Mustafa Kemal Üni. ve DOĞAKA tarafından gerçekleştiriliyor. 

“Ortadoğu”yu konuşurken kendimize İngiltere’den bakıyoruz hâlâ. Suriye dediğimiz yeri Asurların ülkesi olarak tanımlıyoruz. Sycos-Picot, Belfaur deklarasyonunu normal, tabii bir veri olarak kabul ediyoruz sanki..

Bu sınırlar sun’i. Çözümsüzlük yapısal. Birileri için çözümsüzlük “çözüm”ün kendisi. Çözümsüzlüğü empoze eden bir irade var.. Onun için bölgede 22 tane Arap devleti var. Bu sınırlar, doğal, dini, mezhebi, etnik farklılıklara dayanmıyor.. Bu toprağın inanç, kültür, geleneğinden de güç almıyor.

Gerçeği niye görmüyoruz. Bu sınırlar gerçek değil. Rejimler de öyle. Halkın din ve gelenekle bağları kopartıldı. Sekülerleştirildi.. Hilafet dağıldı, medreseler çökertildi. Sistematik bir şekilde cahilleştirildik ve fakirleştirildik.. Darbeler, diktatöryal rejimlerle halk sindirildi. Bu topraklarda adalet yok. O zaman nasıl barış olacak. Barış yoksa o zaman özgürlükler nasıl korunacak..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar