Milli egemenlik mi dediniz!

Asıl adı “Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı”. TBMM’nin açılış günü, “milli bayram” günü olarak kutlanıyor.1. Meclis aslında Osmanlı Meclis-i Mebûsanının devamı idi....

Asıl adı “Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı”. TBMM’nin açılış günü, “milli bayram” günü olarak kutlanıyor.

1. Meclis aslında Osmanlı Meclis-i Mebûsanının devamı idi. Açılışı özellikle cumaya denk getirilmişti. Hatimler ve dualarla açılmıştı. Sağda Kelime-i Tevhid yazılı sancak vardı, solda ay yıldızlı bayrak. Meclis kürsüsünün arkasında, “Ve emruhum şûra beynehüm” yazıyordu. Mustafa Kemal, Vahdeddin’e “Halife ve Hakan efendimiz” diye başlayan, “heyet-i temsiliye” adına mektup yazıyordu. Bu ilk meclisin tek gayesi vardı, o da “Hilafet ve saltanatın ihyası” idi.

O gün bunların hiçbiri hatırlanmadı. Kutlamalar “Atatürk”le başladı, “Atatürk”le bitti ve bir de “Milli Egemenlik” konusuna vurgu yapıldı tabii.

Sahi burada söz edilen “Milli”, “Din birliği”ni mi ifade ediyordu, yoksa “National” karşılığı olan, 1648 “Made in Vestfalya” bir “Nation” mu? Geçelim bunu. Orası mayınlı bir alan.

Bugün 23 Nisan’ı kutlayanların çoğu, “Misak-ı Milli”yi kabul eden Meclis-i Mebûsan’ın nerede toplandığını bilmez. Sahi İstanbul’da Halife nerede oturuyordu?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar