İlkesel ve teorik olarak ırk, ulus, kavim ve millet olmak

D ün Mardin’deydim. Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde “Kürt sorunu ve İslam” konulu bir forum vardı. Bugünlerde dolaşıp duruyorum. Antalya, Manisa, Akhisar, Giresun, Rize derken şimdi de Mardin’deyim.. Malatya...

D

ün Mardin’deydim. Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde “Kürt sorunu ve İslam” konulu bir forum vardı. Bugünlerde dolaşıp duruyorum. Antalya, Manisa, Akhisar, Giresun, Rize derken şimdi de Mardin’deyim.. Malatya sonra yurtdışı, sonra tekrar Türkiye.. Herkes paralel devlet, Suriye, terör konusunun akıbetini merak ediyor.. Biz de, Mardin’de, sıcak gelişmelerin yaşandığı bölgede bu konuları konuşuyoruz

Aslında hepsi birbirinden farklı gibi gözükse de birbiri ile ilgili konular.. Suudi Arabistan’da, Avusturya’da, Amerika’da bu konular konuşuluyor.. Aslında sadece bölgenin değil, dünyanın geleceği konuşuluyor.. Bugün sizinle Mardin’de yaptığım konuşmanın özetini paylaşacağım.

Doğduğumuz ana babayı, doğduğumuz zamanı, toprağı, derimizin rengini ve cinsiyetimizi biz seçmedik. Bunlar  Allah’ın takdiridir.. Bundan dolayı insanlar üstün ya da geri olamazlar. Öte yandan muhakkak ki, müminler ancak kardeştir. Ya tende bir eş, ya da dinde kardeşiz. Haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana, zalime karşı olacağız. Bir kavme olan düşmanlığımız bizi onlar hakkında adaletsizliğe sevk etmeyecek.

Allah bizi kabileler halinde yaratmıştır. Yani soy ve boylar. Maksadı ise, tanışalım diye. Bir başka ayetde ise, “sizi tearüf edesiniz-bilişesiniz diye yarattım” buyurulmaktadır. Üstünlük ancak takva iledir. “Soy” ve “boy” akrabalık ilişkileri somut olarak belirgin toplulukları ifade etmektedir.. Tekasür suresi, atalarının mezarları ile övünenleri, kesret ile övünmeyi yasaklar.

Müslümanların yaşadıkları yer onların yurtları olacaktır. Yeryüzü bize mescid kılınmıştır. Yeryüzüne yayılmamız öğütlenmiştir.  

Irkçılık İslam inancında reddedilmiştir. Irkçılık, bu anlamda kavmiyetçilik ilk haram, ilk günah, şeytanın lanetlenmesine sebeb olan bir kötü iştir. Mehmet Akif bu gerçekten yola çıkar; “Fikri kavmiyyeti tel’in ediyor peygamber” der. Kim ki, merkeze kendini alarak, her şeyi kendi için, kendine göre ve kendi tarafından yapmaya çalışır, kendini ötekilerden mutlak anlamda üstün görür, bu anlam da o, o şeytanın mirasçısı olur.

Her şey Almanlar tarafından, Almanlara göre, Almanlar için derseniz ırkçı olursunuz. Siyonistler de kendi ırklarını kutsuyorlar. Ya da Alman ırkı yerine kendi sınıfınızı ya da para sahiblerini koyun, cinsiyetinizi koyun, yine sonuç değişmeyecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar