İlk 100 ya da sürdürülebilir bir kapitalizm

Devletlerden daha zengin aileler, şirketler. Bir kişiye 100 pul, 1000 kişiye 1 pul, hani şairin dediği gibi; “Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.” Davos’ta kapitalizm kendi özeleştirisini yapacakmış. Göreceğiz. Bu...

Devletlerden daha zengin aileler, şirketler.

Bir kişiye 100 pul, 1000 kişiye 1 pul, hani şairin dediği gibi; “Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.”

Davos’ta kapitalizm kendi özeleştirisini yapacakmış. Göreceğiz. Bu biraz da, “pardon, farkına vardık, düzelteceğiz, siz bir şey yapmayın, öfkelenip yanlış yaparsanız işler daha da karışabilir, zaten görüyorsunuz ‘güç bizde’ mesajı da bu açıklamanın tahtında müstetir gibi. Yani “aba altından sopa gösterme” işi de var sanki. “Olan oldu, sabırlı olun, bize güvenin biz bir şeyler yapmaya çalışacağız, ama uslu durursanız, yoksa patronlar sizi işten kovar, o zaman da yapacak bir şey yok” demeye getiriyor olabilirler mi, bunu icraatlarında göreceğiz.

Tamam patron! Silah sizde, para da. Media, bilim, STK’lar büyük ölçüde size hizmet ediyor. Siyaset, bürokrasi, kanaat önderleri hepsi denetiminizde. Darbe dönemlerinden biliriz, sağ-sol emrinizde, Marksist işçi sendikaları ile, kapitalist, patronların işveren sendikaları siz isteyince kol kola girer. Ergenekondan biliriz soğuk savaşın savaşan sağ parti liderleri ile sol parti liderleri aynı sanıkların avukatlığında buluşurlar, döner Paralelci olurlar. Gezi’de birlikte Taksim’e piknik yapmaya çıktıklarını, çadırlarla kamp kurup, dans ettikleri günleri de yaşadık. Marksistler, kapitalistler, ulusalcılar, ılımlı İslamcılar, ayrılıkçılar, hepsi kol kola idi..

İran gün gelir Esed’le, gün gelir Rusya ile kol kola girer. Ambargo günlerinde Türkiye ile kanka olan İran’ı bir el gelir, bir anda bu cendereden kurtarır. Ambargo kalkar, dünya petrolü 27 dolara geriler. Bu el Musul petrollerini DAEŞ’e veren eldir.. Bu el, Esed’le İran’ı kardeş yapan eldir.. İran’ın dünya bankalarında bloke edilen 100 milyar doları serbest bırakılır. Ama İran havayollarını yenilemek için 500 yeni uçak sipariş verir. O paralar İran’a gelmeden batılı firmaların kasalarına girer. İran borçlanır. Yok pahasına gelecek yıllarda üreteceği petrolü bugün de borcuna karşılık adeta rehin eder.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar