Dünyevileşmek

Kemalistler bizi laikleştiremedi. Ama bugün biz hızla sekülerleşiyoruz.. Hayatımıza yön veren akıl, kutsal dışı, yercil ve yatay ilişkilerle şekilleniyor. Laikliğe karşı canhıraş bir mücadele...

Kemalistler bizi laikleştiremedi. Ama bugün biz hızla sekülerleşiyoruz.. Hayatımıza yön veren akıl, kutsal dışı, yercil ve yatay ilişkilerle şekilleniyor.

Laikliğe karşı canhıraş bir mücadele verdik, ama aslında ne bizimkiler laikliğin ne demek olduğunu biliyordu, ne de laikliği savunduğunu sananlar laikliğin ne demek olduğunu biliyordu. Bir kör dövüşü idi, bir ömür, hatta bir asır bu kör dövüşü içinde geçti.

Bugün de bir çok kişi, savunan ya da karşı çıkanlar ne laikliği bilirler, ne de laiklikle sekülerizm arasındaki ilişki ve çelişkiyi bilirler.

Ezberlemişlerdir, “Laiklik olmadan cumhuriyet, cumhuriyet olmadan demokrasi olmaz”. Sorsanız demokrasi ile cumhuriyet arasındaki farkı da bilmezler. Cumhuriyetin kelime olarak anlamını da bilmezler. Cumhuriyet Arapça’dır. Restpublicas Latince. Bunun Türkçe’si ne! Kolaylaştıralım “Cumhur” ne demek. Mesela ilahiyatın ne anlama geldiğini anlamak için, “İlah” ne demek onu bilmeniz gerek. İlahiyat o anlamda “İlahçılık” gibi bir anlama gelir. “Cumhur” ne demek? Bir çok kişi “Cumhur”un “Halk” demek olduğunu zanneder. Cumhuriyet “Halkçılık” demek olur o zaman. “Cumhuriyet Halk Partisi” de “Halkçı Halk Partisi” oluyor yani. Hem zaten 6 ok’un biri “Halkçılık”, bir diğeri “Cumhuriyetçilik” olduğuna göre, herhalde ok’u 5’e indirecek halimiz yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar