Bayırbucak..

Bayır diye vadi’ye derdik biz eskiden.. Bayıraşağı koşar, bayır yukarı tırmanırdık. Bucak, nahiye, köy, mahalle gibi bir yönetim birimi idi. Partilerin bucak teşkilatları olurdu. Şimdi Suriye’de...

Bayır diye vadi’ye derdik biz eskiden.. Bayıraşağı koşar, bayır yukarı tırmanırdık. Bucak, nahiye, köy, mahalle gibi bir yönetim birimi idi. Partilerin bucak teşkilatları olurdu. Şimdi Suriye’de Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili olarak hafızalarımız yeniden canlanıyor.

Suriye dediğiniz ülke ile biz 100 yıl önce tek devlettik.. Aramıza bu sınırları biz çizmedik. Maraş, Ayıntap, Antakya, Urfa dediğiniz yerlerin önemli bır kısmı Bilad-ı Şam-Şerife bağlı idi.. Bugün Bilad-ı Şam sınırları içinde 5 devletin tamamı, 4 devletin sınırlarının bir bölümü vardı.

Hilafete bağlı toprakların bugün 110 ülkede bakiyesi var.. Ve bu hal ve sorumluluk bugün TBMM’nin hak ve sorumluluğu altında. Hilafet onun için ilga edilmedi. Edilemedi. Onun için yeniden elbette bir gün, mutlaka yeniden gündeme gelecek.. Onun için birileri Beştepe külliyesindeki 1000 odanın sebebi hikmetini sorguluyor.

Biz bugün Gürcistan’ın garantörüyüz. Irak’ın garantörüyüz. Ankara Anlaşmasında Musul, Kerkük, Suriye’deki memalik  ve nüfus da masaya yatırıldı. Ankara Anlaşmasına Kasımpaşa Konferansından geldik. Cemiyeti Akvam üyeleri, 1. Dünya savaşı sonrası konuyu masaya getirdiler. Ama İstanbul mu, Ankara hükümeti ile mi yola devam edilecekti, bu belli olmadığı için, çalışmalara ara verildi ve daha sonra Kasımpaşa’da yarım kalan konular Ankara Anlaşması ile neticelendirildi.. Bunlar toplumun ilgisinde olan konular değil.. Okullarda öyle geçiştirilir gider. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar