“Bay gaf” ya da güçsüzlüğün gücü adına

“Gaf”, “gafil olma hali”ni ifade eden bir kısaltma.. Sözlükte, “Yersiz, beceriksiz söz ya da davranış, pot, patavatsızlık” şeklinde anlaşılır. “Sürçü lisan etmek”...

“Gaf”, “gafil olma hali”ni ifade eden bir kısaltma.. Sözlükte, “Yersiz, beceriksiz söz ya da davranış, pot, patavatsızlık” şeklinde anlaşılır. “Sürçü lisan etmek” şeklinde de tanımlanır. “Bay gaf” sürekli olarak benzer yanlışlar yapan birilerine yakıştırılan bir sıfat. Bugünkü haliyle tam da Kılıçdaroğlu’na yakışıyor.

Kılıçdaroğlu ironik bir liderlik hikayesine sahip.. Baykal Cumhurbaşkanı olacaktı, olamadı, cezalandırılacaktı, bileti kesildi, gitmesi gerekti. O gün için yerine bir isim bulunamadı. Aslında o koltuğa talip olan bir sürü kişi vardı. Ama kim gelse ona karşı olanlar partiden gidebilirdi. Ya da parti içinde çatışma ve ardından bölünme yaşanabilirdi. CHP’nin o gün için varlığını sürdürmesi gerekiyordu.

Parti içinde sosyolojik tabanı olmayan, kolay yönetilebilecek, görevden alındığında arkasından ağlayacak kimsenin olmadığı birini bulmak gerekiyordu. Kılıçdaroğlu adı zaten joker olarak çok önceden not edilmişti. Daha uygun biri bulunduğunda Kılıçdaroğlu kolaylıkla başka bir göreve yönlendirilebilirdi..

Baykal gitti, Kılıçdaroğlu geldi. Bir ara Mustafa Sarıgül adı öne çıktı ama, başlamadan bitti.

CHP gibi bir partiyi yönetmek hiç de kolay değil. Tek parti döneminin mirasına sahip çıkmak, resmi ideolojinin avukatlığını üstlenmek kolay değil.  Bankası olan, değiştirmek zorunda olduğunuz anayasanın başlangıç bölümü kendi parti programına sadakat andı olan bir “Cumhuriyet Partisi”ni kim nasıl yönetecek. Sağcı mı solcu mu, Alevi mi, Sünni mi, liberal mi, ne idüğü belirsiz. Laikçi mi olacak, dindar mı?

Kılıçdaroğlu geçici olarak getirildi ama, güçsüzlüğü, tabansızlığı şansa dönüştü. Çünkü o makama kimse bulunamıyor. Kim gelirse gelsin, gidecek olanlar kalacak olanlardan fazla. Ama Kılıçdaroğlu orada durduğu sürece, bu fraksiyonların hepsi güç temerküzü sağlayıp, partiyi ele geçirme hayali ile orada duruyor. Kılıçdaroğlu da bu durumu kullanıyor, grubları birbirine karşı kullanarak nötralize ediyor. Güçsüzlüğünü güce dönüştürüyor.

Kılıçdaroğlu geçici protezdi, bu şekilde kalıcı oldu. Kılıçdaroğlu aslında güçsüzlüğünün farkında. Onun için tedirgin, kompleksli. Onun için sürekli hata yapıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar