'Vahdet'in sadece adı var!

İslam uygarlığının merkezi topraklarında yaşanan çatışmalar, “Vahdet” meselesini uzun süredir gündeme taşımasına rağmen müspet bir sonuç elde edilememiş olması yaranın kangren...

İslam uygarlığının merkezi topraklarında yaşanan çatışmalar, “Vahdet” meselesini uzun süredir gündeme taşımasına rağmen müspet bir sonuç elde edilememiş olması yaranın kangren hale geldiğini gösteriyor. Herkes sıkça vahdetten söz ediyor ama iş amel sahasına geldiğinde kimse pozisyonunu değiştirmiyor. 50'den fazla ülkeyi bir araya getiren “İslam İşbirliği Teşkilatı”ysa ciddi hiçbir meseleyi çözebilmiş değil.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Tahran'da, “İslam dünyasında mevcut krizler' temasıyla gerçekleştirilen “29. Uluslararası Vahdet Konferansı”nda yaptığı konuşmada mevcut durumu dört başı mamur tasvir etti. İslam dünyasının nasıl bir insanî krizle ve meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. “Vahdet” konferansları bildiğim kadarıyla 1980'lerden bu yana gerçekleştiriliyor. Şimdiye dek 28 defa yapılmış olan bu konferansın müspet sonuçlar doğurmasını temenni ediyoruz.
İslam alemi kendi siyasi, hukuki/fıkhî ve ekonomik problemlerine etkin çözümler üretemezse istikbalde çok daha büyük bir kaosla karşılaşacak. Buhrandan çıkış içinse, önce “tefekkür” lazım. Tefekkür olmadan fikir, fikir olmadan “medeniyet tasavvuru” olmaz. Tasavvuru olmayan hiçbir medeniyet vücut bulamaz. Oysa bizim iftihar ettiğimiz bir medeniyetimiz vücut bulmuştu. İslam uygarlığı Maveraünnehir'den Balkanlar'a, Adriyatik'ten Çin Denizi'ne, Hint Okyanusu'ndan Atlas Okyanusu'na kadar geniş bir alana uzanmıştı.
Küresel sistemin temellerinden sarsıldığı bir dünyada yeni bir insanlık tasavvuruna şiddetle ihtiyaç olduğu aşikar. İslam dünyası tarihsel birikimi, uygarlık mirası, dinamik genç nüfusu ve ekonomik potansiyeliyle dünyaya yeni bir renk katma imkanına sahip. Halihazırdaysa İslam dünyası sefaletle zenginliğin en uç noktalarını birarada barındırıyor. Pakistan, Bangladeş, Endonezya ve Hindistan gibi İslam aleminin kısmı azamını teşkil eden ülkelerde insanlar günde 2 doların altında bir parayla hayatını idame ettiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 271 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 44 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 152 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar