Turnanın gözcülüğü...

Büyük güçler “oyun planları” yaparlar ve uygularlar. Bazen bu oyun planları “süreçler” halinde işler ve tamamlanıncaya kadar aradan uzun yıllar geçer. Bazen süreçler hızlı işler ve...

Büyük güçler “oyun planları” yaparlar ve uygularlar. Bazen bu oyun planları “süreçler” halinde işler ve tamamlanıncaya kadar aradan uzun yıllar geçer. Bazen süreçler hızlı işler ve kısa sürede şok edici sonuçlar ortaya çıkar. Beklenmeyen olur, öngörülmeyen gerçekleşir, hesaba katılmayan bir faktör belirleyici nitelik kazanır. Herhangi bir zaman kesitinde yapılan bir hamle bir diğer hamleyi getirir ve “dünyada olan her şey olması gerektiği biçimde olmaktadır” sözünü haklı çıkarır. Bütün bunlar insan eylemlerinin tabii sonucudurlar.

Bir 'gösteri' veya' temsiller dünyası'nda yaşıyoruz. Şiddet eşliğinde süren bu temsiller çoğun yanıltıcıdırlar. Hakikat ise bu karmaşık temsiller dünyasının arkasında gizlidir. “Feraset” ise olan-biteni kendi bütünselliği içinde görmeyi sağlar. Ferasetle olaylara bakamazsanız, temsillerin arkasında gizlenen oyun planının sadece figüranı olursunuz. 1071'de “Malazgirt Ovası”nda kilit mevkideki Bizans genarelleri imparatorları Romanos Diogenes'i yüzüstü bırakıp kaçtılar. Nefislerine yenik düştükleri için Diogenes'in imparator olmasını içlerine sindirememişlerdi. Bu yüzden Malazgirt'te kaybetmeyi dahi göze aldılar.

Generallerin ihaneti, “Bizans İmparatorluğu”nun merkezi toprakları olan Anadolu'yu kaybetmeleriyle sonuçlandı. Süreç içerisinde Bizans daha da zayıfladı ve 1453'te sahneden çekildi. Süreç tamamlandığı için bu tarihî yargıya kolayca varabiliyoruz. Batılı tarihçiler haklı olarak, “Malazgirt hezimeti Bizans'ın ölüm çanını çalmıştı” derler. 1071'de Bizans generalleri bu çan sesini duymadılar. Kulaklarını Diogenes'in yenildiği haberini duymaya açmışlardı. Üstüne üstlük Alpaslan'ın Bizans için de iyi şartlar içeren bir anlaşmayla serbest bıraktığı Diogenes'in gözüne mil çekerek tahttan düşürdüler. Kendi gözlerini kör ettiklerinin farkında değillerdi. Anlaşma bozuldu ve biz Türkler böylece Anadolu'ya aktık. Bin yıldır Anadolu'yu yurt edindiysek Bizans generallerinin 1071'deki fesaretsizliği bunda önemli rol oynadı. Devlet adamlarımızın ferasetsizliği yüzünden koskoca bir imparatorluğu da biz 1918'de kaybediverdik. Bu örnekler, ferasetsizliğin bir millet için yıkıcı olduğunu gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi.. 12 Mayıs 2024 | 64 Okunma Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 274 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 45 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 154 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar