Trump’ın Ortadoğu’daki son hamleleri…

İsrail ve 20 Ocak’a kadar Başkanlık görevini sürdürecek olan Trump, Biden yönetiminin bu kararı vermesini zorlaştıracak hamleler peşinde. Bölgede yürütülen gizli diplomasi ve “Muhsin Fahrizade Suikasti” bu hamlelerin parçası.

20 Ocak’ta görevini rakibi Joe Biden’a bırakması beklenen ABD Başkanı Trump, Ortadoğu’da İsrail yanlısı hamlelerini çok hızlı şekilde tamamlamak istiyor. “Önce Amerika” söylemiyle 2016’da Başkan seçilen Trump’ın Ortadoğu politikasındaysa “İsrail” hep öncelikli oldu.

Filistinlilerin aleyhine olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’ın İsrail ile sözde ‘normalleşme’ anlaşmalarını destekleyen Riyad rejimi ‘resmen’ bu girişimin dışında kalmayı tercih ediyor. Emirlikler ve Suudiler’in başını çektiği bir koalisyon tarafından 3 yıldır sıkı bir abluka uygulamasına maruz bırakılan Katar da Trump’ın İsrail yanlısı girişimlerine dahil olmadı. Trump giderayak Suudileri ve Katar’ı İsrail ile anlaşma yapmaları için bastırıyor.

Trump’ın Ortadoğu politikasını yürütmekle görevlendirdiği Damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner son bir adım olarak bu ayın başlarında Suudi Arabistan ve Katar’a gitti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 36 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 55 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar