Mutluluk arayışı ve korsan cumhuriyetler!

Güncel ama tarihte iz bırakması kuvvetle muhtemel vakalar ilk defa vuku bulmuş değillerdir. Biribirine benzer vakalar, yine çoğun benzer sebeplerden ötürü vuku bulurlar. Geçen yazımda Peter Lamborn...

Güncel ama tarihte iz bırakması kuvvetle muhtemel vakalar ilk defa vuku bulmuş değillerdir. Biribirine benzer vakalar, yine çoğun benzer sebeplerden ötürü vuku bulurlar. Geçen yazımda Peter Lamborn Wilson'ın “Korsan Ütopyaları” başlıklı kitabından bahsetmiştim. Wilson, bu enteresan araştırmada 16. Yüzyıl ile 18. Yüzyıl arasında binlerce Avrupalı'nın Müslüman olmasının ve Akdeniz'deki korsanlar dünyasına iştirak etmesinin sebeplerini kritik ediyordu.

Müslüman korsanlar “Akdeniz” ve “Atlantik”in batı kıyılarını haraca kesiyor, İngiltere, İrlanda ve İzlanda'ya akınlar yapıyor, Hıristiyan gemilerine saldırıyor, mallarına el koyuyor, mürettebatını ise fidye için esir alıyorlardı. Esirlerin bir kısmı ise Müslümanlığı seçiyor ve korsan olarak hayatlarına devam ediyordu. İngiliz, Hollandalı veya İtalyan asıllı bu korsanlar deniz üstündeki cihada katılıyorlardı. Korsanların cihadında onlara çekici gelen birşeyler vardı ve Wilson'ın işi bunu ortaya çıkarmaktı.

Avrupalılar din değiştirip Müslüman olanlara “Türk'e dönme” anlamında “Renegado” ismini vermişler. “Haçlı savaşları” tam anlamıyla sona ermemişti ve korsanlarla bir şekilde bağıntılı olan Osmanlı ise pek çok Avrupa devletiyle savaş halindeydi. Wilson'a göre İslamiyet'in kendisi -yahut bir imgesi, söylentisi, hatta yanlış algılanışı-Avrupalıları Kuzey Afrika'ya çekmiş olabilirdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi.. 12 Mayıs 2024 | 64 Okunma Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 274 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 45 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 154 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar