Mustafa Koç’un örtüsündeki sır

Kalp krizi geçirerek vefat eden “Koç Holding” yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç'un tabutuna konulan Osmanlı işi bordo renkli örtü tabiatiyle herkesin dikkatini çekti. Üzerinde “Lâ ilâhe...

Kalp krizi geçirerek vefat eden “Koç Holding” yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç'un tabutuna konulan Osmanlı işi bordo renkli örtü tabiatiyle herkesin dikkatini çekti. Üzerinde “Lâ ilâhe İllallâhu el-Melikü'l-hakku'l-mubîn, Muhammedun Resûlullâh sadiku'l-va'di'l-emîn” yazan bu örtünün gazetelerde “Osmanlı sancağı” olduğu yazıldı. Açıkçası, “Koç Ailesi”nin vefat eden bir ferdinin tabutunun Osmanlı sancağı ile örtülmesi benim de dikkatimi çekti. “Sadberk Hanım Müzesi”nden getirildiği belirtilen örtü, Mustafa Koç'un 2003'te vefat eden halası Sevgi Gönül'ün tabutuna da örtülmüş. Öyle anlaşılıyor ki Koç ailesi için bu örtünün çok özel bir anlamı var.
Koç ailesinin soy ağacına dair bir parça bilgim var. Bu yüzden örtünün ailenin soy ağacıyla ilgisi olabileceğini düşündüm. Mustafa Koç'un büyükbabası Vehbi Koç ile büyükannesi Sadberk Hanım “Hacı Bayram-ı Velî”nin soyundan geliyor. 1352 ile 1429 yılları yaşayan Hacı Bayram-ı Velî, Anadolu topraklarında kurulmuş ilk tarikat olan “Bayramiyye”nin piridir. Hacı Bayram-ı Velî, İstanbul'un fethinin manevi mimarları arasında yer alan Molla Akşemsettin'in de mürşididir.
Kendisi de Hacı Bayram-ı Velî sülalesinden gelen ve türbenin son postnişini olan Şeyh Şemseddin Efendi'nin kardeşi merhum büyükelçi Fuat Bayramoğlu'nun “Hacı Bayram-ı Veli, Yaşamı-Soyu-Vakfı” isimli eserine bir göz attım. Bayramoğlu'nun yayınladığı şecereden de anlaşıldığı gibi Koçzâde Vehbi Koç ve eşi Attarzâde Sadberk Hanım'ın soy ağaçları Hacı Bayram-ı Velî'ye kadar gidiyor.
Türbenin son postnişini Şeyh Şemsettin Efendi “İttihat ve Terakki” üyesiydi. Ankara'da kurulan “Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”nin de yöneticilerinden olan Şemsettin Efendi Birinci Büyük Millet Meclisi'ne Ankara milletvekili olarak girdi ve bilâhare “İstiklal Madalyası” aldı. “Milli Mücadele” döneminin ilk başvekili “Hamidiye Kahramanı Rauf Orbay Bey'in Ankara'ya geldiğinde bir süre Şemsettin Efendi'nin konağında ikamet ettiği biliniyor. Bu dönemde Hacı Bayram-ı Velî türbesinin, Mustafa Kemal Paşa dahil olmak üzere Milli Mücadele'nin liderleri tarafından ziyaret edildiğini ve ilk Meclis'in açılış töreninin de Hacı Bayram Camii'nden başlatıldığını hatırlatmakla yetinelim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 271 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 44 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 152 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar