Le Pen’in yükselişi ne anlama geliyor?

Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Öteden beri ırkçı ve göçmen karşıtı söylemleriyle öne çıkan Marine Le Pen'in liderliğini yaptığı “Ulusal Cephe” zaten...

Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Öteden beri ırkçı ve göçmen karşıtı söylemleriyle öne çıkan Marine Le Pen'in liderliğini yaptığı “Ulusal Cephe” zaten anketlerde birinci parti çıkıyordu. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Ulusal Cephe yüzde 30'a yakın bir oy aldı. Nicolas Sarkozy'nin partisi “Cumhuriyetçiler” ikinci, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ve Başbakan Manuel Valls'in partisi “Sosyalist Parti” ise üçüncü sırada.

13 Aralık'taki ikinci tur seçimlerde de Ulusal Cephe'nin birinci parti çıkması durumunda Fransa'da siyaset yeni gerilimlere sahne olabilir. Yerel seçimlerin ikinci turunda Ulusal Cephe'nin önünü kesmek için “Cumhuriyetçiler” ile “Sosyalist Parti”nin işbirliğine gitmesi –bir iki önemsiz girişim dışında– beklenmiyor. “Cumhuriyetçiler” işbirliğine sıcak bakmıyorlar.

Bölgesel yönetimlerin bilhassa ulaşım, eğitim ve ekonomi politikaları üzerinde çok geniş yetkilerinin bulunması göçmenlerin hayatını daha da zorlaştırabilir. Ulusal Cephe'nin ikinci turda da birinci çıkması iktidardaki Sosyalist Parti'yi köşeye sıkıştırabilir. Fransa'nın “Euro bölgesi”nden çekilmesini savunan Ulusal Cephe'nin zaferi “Avrupa Birliği”ni tehlikeye atar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 270 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 44 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 152 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar