Amerikan Kongresi’nde ‘İsrail’ bölünmesi..

İsrail’e önümüzdeki 10 yıl boyunca 38 milyar dolarlık askeri yardım öngören maddenin de içinde yer aldığı yasa paketi ABD Senatosu’nda onaylandı. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, İsrail’e...

İsrail’e önümüzdeki 10 yıl boyunca 38 milyar dolarlık askeri yardım öngören maddenin de içinde yer aldığı yasa paketi ABD Senatosu’nda onaylandı. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, İsrail’e yardım yasasının daha önce Senato genel kurulunda oylanmasını durdurduğu için “İsrail Lobisi” tarafından hedef alınmıştı. Senatör Paul bu sefer yasanın oylanmasını engelleyemedi. Trump, ABD’nin İsrail’e her yıl 4.5 milyar dolar para verdiğini söylemişti. Meksika sınırına duvar inşa etmek için Kongre’den 5.7 milyar dolar alamadığı için Federal Hükümetin kapanmasını bile göze alan Trump, ABD’den yaklaşık 11 bin km uzaklıktaki İsrail’e 38 milyar dolarlık yardımı onaylamaya hazırlanıyor.

“Ortadoğu’da Amerika’nın Güvenliğini Güçlendirme Yasası” başlıklı paket 4 ayrı yasa tasarısını içeriyor. ABD’de İsrail’i boykot eden şirketlere yaptırım getirilmesini içeren yasa tasarısı da aynı pakette yer alıyor. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnel tarafından hazırlanan, ABD askerlerinin Suriye ve Afganistan’dan hızlıca çekilmesine karşı çıkan bir karar da pakete eklendi.

Sözkonusu yasa paketinin Senato’dan geçmesi, “AIPAC(Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi)” başta olmak üzere ABD’deki “İsrail Lobisi”ni ve “Hıristiyan Siyonistler”i çok sevindirdi. İsrail’e yardım yasasının öncülüğünü “AIPAC” yapıyordu. “AIPAC” şimdi de paketin Demokratların kontrol ettiği “Temsilciler Meclisi”nde hiçbir değişikliğe uğramadan geçmesi için bastırıyor.

ABD Kongresi’nde İsrail yanlısı yasalar iki partili bir uzlaşmayla kolayca geçiyordu. Ancak Senato’daki son oylamalara bakıldığında, Demokratlar arasında İsrail yanlısı yasalara “hayır” oyu verenlerin sayısı artıyor. 5 Şubat’taki oylamada “Ortadoğu’da ABD’nin Güvenliğini Güçlendirme Yasası’na Cumhuriyetçilerden sadece Rand Paul “hayır” oyu verdi. Yasaya 22 Demokrat Senatör ise “hayır” dedi. “Demokratlar”dan tasarıya hayır diyenler arasında, isimleri 2020’de Başkan aday adayları olarak geçen Kamala Harris, Bernie Sanders, Kirsten Gillibrand, Cory Booker ile Elizabeth Warren da var.

“Filistin İçin İsrail’i Boykot Girişimi” olarak bilinen “BDS” hareketini engellemeye yönelik yasa tasarısı “Temsilciler Meclisi”nde sert tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. 6 Kasım’daki seçimlerde Demokrat Parti listesinden “Temsilciler Meclisi”ne giren çok sayıda genç siyasetçi İsrail konusunda partinin yerleşik liderliğinden farklı düşünüyorlar. “İsrail Lobisi”nin Netanyahu yanlısı kanatları ve “Hıristiyan-Siyonist Evanjelikler” ise Demokrat Parti’de İsrail karşıtlığının güçlendiğinden şikâyet ediyorlar. “Temsilciler Meclisi”nde “BDS”yi destekleyen genç Demokratlara yönelik bir linç kampanyası başlatıldı. Lobi, İsrail Hükümetini eleştiren Demokratları ‘Yahudi karşıtı’ olarak suçluyor.

İsrail Lobisi, Somali kökenli İlhan Ömer ile Filistin kökenli Raşide Tlaib’in Temsilciler Meclisi’ne seçilmelerini bir türlü kabullenemiyor. Lobi, İlhan Ömer’in Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komitesi’ne seçilmesini ise büyük bir sorun olarak göstermeye çalışıyor. Marco Rubio başta olmak üzere İsrail yanlısı Cumhuriyetçi Senatörler, Demokrat Parti liderliğini İsrail karşıtlarının güçlenmesine yardım etmekle suçluyorlar. Bu suçlamaların, Demokratları destekleyen liberal Yahudileri etkilemeye yönelik olduğu anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar