Sismik diplomasi mi, sismik bedel mi?

Türkiye’de yaşanan verileri acı ve ağır, millî güç unsurları üzerinde olumsuz etkileri olan deprem, gerilim yaşadığı bazı ülkeler dahil Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini...

Türkiye’de yaşanan verileri acı ve ağır, millî güç unsurları üzerinde olumsuz etkileri olan deprem, gerilim yaşadığı bazı ülkeler dahil Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini etkilemişti. Depremin neden olduğu yardımlaşma, dayanışma ve yumuşama ortamında bunların ilişkilerde olumlu sonuçlar üretebileceği düşünülmüştü.

Ümit ederim böyle şeyler olur. Ancak ülkeler arasında yaşanan güç mücadelesinin, rekabetin ve jeopolitiğin; fırsatçı, sinsi, "çatlakların, boşlukların, zafiyet ve hassasiyetlerin istismar edildiği" acımasız ortamda çok dikkatli olmamız gerektiğinin altını ısrarla çizmek gerektiğini düşünüyorum.  

Depremin millî güç unsurları üzerindeki olumsuz etkilerinin üzerine bir de seçim ve seçimi ne olursa olsun biz kazanalım rekabeti ve taviz verme/koparma ortamı bindi.

Bu parametreler ışığında, deprem ve seçimin neden olduğu hassasiyet ve çatlaklar üreten ortamın nasıl istismar edilebileceğini, bir grup küresel-bölgesel ya da yerel aktörün kendi amaçlarına dair bir zemin oluşturduğunu görmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

***

Bunlardan biri Yunanistan…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jeopolitik fırtınaya kavramsal ve teolojik bir bakış: Kimler, kimleri ve inançları nasıl kullanır? 31 Mayıs 2023 | 819 Okunma İran-Taliban çatışması: Mezhep fitnesi nereye gider; kim ve nasıl kullanır? 30 Mayıs 2023 | 1.251 Okunma Mahmur’un yolu nereye çıkar? 24 Mayıs 2023 | 2.387 Okunma Batı günah çıkartmayı sever, yeni günahlar işlemeyi de…! 23 Mayıs 2023 | 556 Okunma PKK Türkiye’deki seçimlerde neyi aradı; 4. Safha’nın mı peşinde? 17 Mayıs 2023 | 1.882 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar