İran saldırıları - 2

Tv100 Gazetesi Yazarı Abdullah Ağar'ın bugünkü (01.02.2022)'' İran saldırıları - 2'' başlıklı yazısı.

İsrail’de yedi Yahudi yerleşimcinin öldürülmesi sonrası bunun bir gün önce Cenin’de dokuz Filistinlinin öldürülmesine misilleme/intikamı olabileceği düşünülmüştü. Hatta yaptığı yeni bir İntifada uyarısıyla Yediot Ahronot gazetesinin analistlerinden Ron Ben-Yishai başta bazı İsrailli analist ve gazeteciler de buna dahil oldu.

Ancak mesele sadece bu kadar değil. Çünkü İsrail açısından yedi Yahudi yerleşimcinin öldürülmesi, hele ki dini bir ritüel (sinagog) yakınlarında öldürülmesi, yeni kurulan Netenyahu hükümetini sarsacak ve şimşekleri üzerine çekecek kadar büyük bir olay. O nedenle gelişmeleri takip eden herkes, bundan sonra ne olacağını, İsrail’in nasıl tepki vereceğini görmeye çalıştı.

O nedenle İran’ın hafta sonu İran’da ve Suriye’de yaşadığı saldırılar, İran’ın etki ve iltisak ürettiği İsrail’i etkileyen alanlarda yaşananlarla ilgili olabileceği akla geldi.

Bir üstlenme olmadığı sürece "bu budur" diyemeyiz. Ancak İran’ı, İran’da ve eş zamanlı olarak Suriye’de vuracak kadar bir düşmanlık, irade ve kabiliyet çok ülkede yok!


Öte tarafıyla bu denli kapsamlı ortaya çıkan bir etki için, ciddi bir istihbarat birikimi, planlama, verileri güncelleme, saldırı yığınağını harekete geçirme ve etkiyi ortaya koyma uzun bir sürece ihtiyaç duysa da İsrail’in yakın alanlarında bu yaşananlara tepki vermek adına "kurusuna yaşına, azına-çoğuna, nokta vuruşa-vuramayışa, başarıya-başarısızlığa bakılmaksızın" daha önce yapılmış hazırlıkların üzerine "tetiği basma" emri verme olasılığı da son derece yüksek.

Biz ise, İsrail ya da ABD saldırıları ne kadar üslenirse üslensin, İranlı karar vericiler yaşadıkları bu saldırılardan ne kadar İsrail ve ABD’yi sorumlu tutarlarsa tutsunlar, meseleyi farklı bakış açılarıyla değerlendirmek zorundayız. Çünkü ortam -dün de örneğini verdiğimiz gibi- son derece algıyı yönetmeye ve yönlendirmeye dönük etki, entrika ve tuzaklarla dolu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jeopolitik fırtınaya kavramsal ve teolojik bir bakış: Kimler, kimleri ve inançları nasıl kullanır? 31 Mayıs 2023 | 816 Okunma İran-Taliban çatışması: Mezhep fitnesi nereye gider; kim ve nasıl kullanır? 30 Mayıs 2023 | 1.249 Okunma Mahmur’un yolu nereye çıkar? 24 Mayıs 2023 | 2.386 Okunma Batı günah çıkartmayı sever, yeni günahlar işlemeyi de…! 23 Mayıs 2023 | 555 Okunma PKK Türkiye’deki seçimlerde neyi aradı; 4. Safha’nın mı peşinde? 17 Mayıs 2023 | 1.880 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar