Irak’ta yaşanan o helikopter vukuatı üzerinden…

ABD’liler tarafından geçtiğimiz aralık ayında Suriye’nin kuzeyi Ayn el Arap’ta (Kobani) çok ilginç bir görüşme gerçekleşmişti. Irak/Süleymaniye merkezli KYB/YNK Başkanı Bafil Talabani ile...

ABD’liler tarafından geçtiğimiz aralık ayında Suriye’nin kuzeyi Ayn el Arap’ta (Kobani) çok ilginç bir görüşme gerçekleşmişti. Irak/Süleymaniye merkezli KYB/YNK Başkanı Bafil Talabani ile PKK’nın Suriye ayağı YPG/PYD’nin elebaşı Mazlum Abdi, ABD’nin DAESH’le Mücadele (CJTFOIR) Komutanı Tümgeneral Matthew McFarlane sponsorluğunda görüşmüştü. O görüşme sonrası Bafel Talabani yaptığı açıklamada, “Rojava ile ilişkilerimiz elbette devam edecek ve daha da gelişecek. Bekamız birlik olmamıza bağlı” mealinde cümleler kurmuştu.

Bu görüşme ve yapılan açıklamaların anlamı neydi?

Bir nirengi noktası olarak karşımıza çıkan ve bilinçli olarak servis edilen bu görüşme, öncesinde ve sonrasında yaşananlarla birlikte ABD’nin bölgede yeni bir gerçeklik yaratma peşinde olduğunu göstermişti. ABD uzunca bir süre (Türkiye’nin de meşru kabul ettiği ve siyasi çözüm (Cenevre) süreçlerinde de yer verdiği) Barzani-KDP çizgisindeki Suriye Ulusal Kürt Muhalefeti (ENKS) ile PKK’nın Suriye kolu YPG/PYD’yi bir araya getirmeye çalışmıştı. Bunu başarırsa, süreci geliştirecek, Suriye’nin kuzeyindeki meşru kabul edilen ENSK ve terörist yapı YPG/PKK’nın bu entegrasyonu üzerinden Suriye’nin kuzeyi ile Irak’ın kuzeyini kendi politik emelleri çerçevesinde ve güdümünde birleştirmek ve bir sonraki adıma geçmek isteyecekti. Ancak yıllara yayılan bu süreçten istediği sonuçları çıkaramamış ve artık yeni bazı oluşumların peşine düşmüştü. Bu bağlamda gerçekleştirildiği değerlendirilen Talabani/Abdi görüşmesi, bunun üzerinden verilen fotoğraf ve mesajlar son derece anlamlıydı. Hem Türkiye’ye hem de KDP’ye bir şeyler söylenmek istendiği açıktı.

Yazının konusu; ABD’nin güdümünde yapılan bu Bafıl Talabani/KYB-Mazlum Apti/YPG görüşmesi önemliydi ancak, görüşmeyle birlikte bir başka ayrıntı daha vardı. Irak’tan Suriye’ye getirilen ve Irak’a tekrar gidecek olan KYB Başkanı Bafıl Talabani nasıl transfer edilmişti? Batıl Talabani bir uçağın önünde verdiği pozla bunu açıklığa kavuşturmuştu. ABD’liler onu ABD Ordu malı bir C-130 kargo uçağı ile Irak-Suriye arasında götürüp getirmişti.

O zaman bir soru daha soruldu. Eğer ABD, Irak ve Suriye arasında DAESH’le mücadele mazaretiyle Talabani’yi Irak’tan-Suriye’ye, Suriye’den-Irak’a götürüp getiriyorsa, aynı muameleyi başka kimlere yapıyor ve DAESH’le mücadele kisvesi altında daha başka neler yapıyordu? Örneğin bunların içinde YPG/PKK’lı teröristleri de taşımak var mıydı?

Tam bunlar merak konusuyken, 15 Mart 20.40’da Irak, Dohok/Çemelka’da bu helikopter kazası yaşandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jeopolitik fırtınaya kavramsal ve teolojik bir bakış: Kimler, kimleri ve inançları nasıl kullanır? 31 Mayıs 2023 | 812 Okunma İran-Taliban çatışması: Mezhep fitnesi nereye gider; kim ve nasıl kullanır? 30 Mayıs 2023 | 1.247 Okunma Mahmur’un yolu nereye çıkar? 24 Mayıs 2023 | 2.386 Okunma Batı günah çıkartmayı sever, yeni günahlar işlemeyi de…! 23 Mayıs 2023 | 555 Okunma PKK Türkiye’deki seçimlerde neyi aradı; 4. Safha’nın mı peşinde? 17 Mayıs 2023 | 1.878 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar